DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Paz 23°C
Pts 23°C
Sal 25°C
Çar 22°C

Serumda mikroplastiğe rastlandı! 1 litrede 65 mikroplastik

Adana ve Danimarka’dan bilim insanları, serumlar üzerinde ortak bir araştırma yaptı. Sonuç çarpıcı. Buna göre 1 litre serumda 65 mikroplastik tespit edildi. Uzmanlar, damar yoluyla alınan bu mikroplastiklerin farklı sağlık sorunları yaratabileceğini söyledi.

18.03.2024
A+
A-

Serumlarda mikroplastiğe rastlandı. Bu durum insan sağlığını tehdit ediyor.

Bir litre serumda 65 mikroplastik tespit ettiklerini söyleyen Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğetim Üyesi Prof. Dr. Sedat Gündoğan, “Farklı markadan aldığımız serum ürünlerinin içinde 1 litrede 65 adet olacak şekilde mikroplastik olduğunu tespit ettik. Zaten bu bulgular daha önce yapılan başka çalışmalardaki bulgularla da örtüşüyordu. Örneğin kanda yapılan bir çalışmada kan plaklarında oluşan var olan plastiklerin kalp krizi riskini çok ciddi miktarda ortaya koyuyordu.” açıklamasında bulundu.

Araştırma, Adana’nın Çukurova Üniversitesi ile Danimarka’daki Roskilde Üniversitesi’ne ait. İki üniversitenin akademisyenleri, mikroplastiklerle ilgili ortak bir çalışmaya imza attı. PVC ve polipropilen ambalajlı serumlar incelendi. İçlerindeki sıvılarda mikroplastik olup olmadığı araştırıldı. Sonuç çarpıcı. 1 litrede 65 mikroplastik tespit edildi.

Prof. Dr. Gündoğan, “Yakın zamanda yapılan çalışmalar plastiğin perkinsonla alzheimerla demansla kalp kriziyle tümör oluşumuyla çok ciddi ilişkileri olduğunu ortaya koyuyordu. bunun yanında sadece plastik olarak düşünmemek lazım plastik yapılırken kullanılan kimyasallar da çeşitli kanser vakaları ve hormonal bozukluklarla doğrudan ilişkili olarak nitelendiriliyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Tedavi olmak isterken farklı sağlık sorunlarıyla karşılaşılabileceğini, bu nedenle önlem alınması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Gündoğan, “Bu plastiklerin bu alanda kullanımının sınırlandırılması gerekiyor. ve bu anlamda ciddi testlerin ve kontrollerin yapılarak mümkün olduğunca cam serum ambalajlarının kullanılması yerinde olacaktır.” dedi.

NTV

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.