DOLAR 35,3831
EURO 36,4836
ALTIN 3.038,34
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
16°C
Parçalı Bulutlu
Cum 11°C
Cts 9°C
Paz 6°C
Pts 6°C

Şeker Hastalığı Hastaları Oruç Tutabilir mi?

14.05.2020
A+
A-

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gülçin Cengiz Ecemiş, diyabet yani şeker hastalarının oruç tutup tutamayacağı konusuna dair açıklamalarda bulundu. İşte teferruat…

DEĞŞKENLERİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMALI

Diyabet hastaları için birkaç değişkenin göz önüne alınması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Ecemiş, “Hastanın yaşı, kaç yıldır şeker hastası olduğu, şekerle ilgili kullandığı ilaçlar, diyabete eşlik eden hastalıklar ve bunlarla ilgili peşine düşüp takip sürecinin nasıl olduğu bir bütün olarak değerlendirilmelidir. Bütün bu parametrelerle hastanın risk derecesi belirlenir,” dedi.

İnsülün kullanan hastaların yanı sıra bir takım özel durumları olan kişilerin de oruç tutmasının önerilmediğini açıklayan Doç. Dr. Gülçin Cengiz Ecemiş, “İster insülin, ister şeker hapı kullansın şeker kontrolü akıcı gitmeyen hastaların, diyabete eşlik eden nörolojik ve kardiyovasküler durum geçirmiş ve bunlarla ilgili çare alan, böbrekle ilgili sorunları olan ya da şeker hastalığına ast nörolojik problemleri olan hastaların oruç tutmasını istemiyoruz,” ifadelerini kullandı.

MUTLAKA HEKİM ONAYI ALINMASI GEREKİYOR

Oruç yetişmek isteyen hasta bireyin mutlaka hekime danışması gerektiğini belirten Doç. Dr. Ecemiş, “Şeker hastası oruç yakalamak istiyorsa mutlaka bu kararı hekiminin onayıyla almalıdır. Hasta, hekimi ile bu konuyu özel olarak görüşmeli; şeker takipleri düzgünse, hastanın kullandığı şeker ilaçları uzun etkin değilse uygun bir perhiz planlaması ile oruç tutmayı denemelidir. Tabii ki burada dikkat edilmesi gereken, yakın kan şekeri ölçüm takipleriyle bu sürecin kontrollü yönetilmesi gerektiğidir. Hekiminize danışmadan lütfen kendi başınıza hareket etmeyin,” uyarısında bulundu.

İLİşKİLİ HABERLER Bu Besinler Diyabetle Savaşıyor!

Bu Besinler Diyabetle Savaşıyor!

Diyabet Nedir? Diyabet Belirtileri Nelerdir?

Diyabet Nedir? Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kronik Hastalıklar Hangileri? Tansiyon, Diyabet, Böbrek Hastalığı Kronik Hastalık mı?

Kronik Hastalıklar Hangileri? Tansiyon, Şeker Hastalığı, Böbrek Hastalığı Kronik Hastalık mı?

Diyabet Hastaları Dikkat!

Diyabet Hastaları Uyarı!

İLİşKİLİ GALERİLER Oruç Tutarken Ağız Kokusunu Önlemenin Yöntemleri

Oruç Tutarken Ağız Kokusunu Önlemenin Yöntemleri

Diyabet Belirtileri Nelerdir?

Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Bamya Tohumların Diyabeti Bitiriyor!

Bamya Tohumların Diyabeti Bitiriyor!

Oruç Tutarken Hangi Hastalar Dikkat Etmeli?

Oruç Tutarken Hangi Hastalar Uyarı Etmeli?

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.