DOLAR 32,3623
EURO 34,6594
ALTIN 2.381,45
BIST 10.190,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Şehirlerarası otobüslere 3 kritik düzenleme!

07.05.2020
A+
A-

Habertürk’ten Olcay Aydilek’in haberine kadar koronavirüs salgını ardından getirilen bir takım kısıtlar, otobüsle şehirlerarası yolcu taşımacılığını manâlı ölçüde azalttı. Devlete Ait verilere kadar salgın öncesine kadar gezgin sayısı, yüzde 80-90 aralığında geriledi.

İçişleri Bakanlığı, mart ayının sonunda bir genelge yayımladı. Genelgeye göre salgınla çaba kapsamında gerek büyük kasaba içi gerekse de şehirler arası çalışan otobüsler, kapasitelerinin yarısı değin gezgin alabiliyor.

 “BİLET FİYATLARI ARTTI” ŞİKAYETLERİ

Şehirlerarası otobüs firmalarının, “otobüs kapasitesinin yarısı dek yolcu nakliye” uygulaması sonrasında bilet fiyatlarında “yanına varılmaz pahada” artışlar yaptığı iddiaları gündeme geldi. Yolcular, tepkilerini dile getirdi.

Ulaştırma Bakanlığı, lüzum otobüs firmalarını, gerekse de yolcuları ilgilendiren 3 kritik konuda tebliğ hazırlıyor.

1- GEZGIN DEVRİ: Otobüs işletmelerinin, gezgin sayısının düştüğü bu güç dönemde maliyetlerini olumlu etkileyecek bir değişim yapılacak. Bir ilden diğer bir ile farklı işletmeler otobüs seferi düzenliyor. İşletmelere, yolcularını (gezgin sayısının fazla düşük olduğu durumlar göz önünde tutularak) bir başka otobüs firmasına devretme olanağı sunulacak. Bu Nedenle, firmalar 3-5 yolcuyla sefer yapmayacak. Maliyetleri azalacak. Şehirlerarası seferlerde, gelirinden daha çok harcama gerçekleştirmek zorunda kalmayacak.

2- TAVAN FİYAT: Şehirlerarası bilet fiyatlarına ilişkin bir egzersiz yürütülüyor. Bu çalışmaya tarafından şehirlerarası biletlere, (seyahat edilecek kilometre ya da mesafe dikkate alınarak) “tavan” fiyat uygulanacak. Otobüs bilet fiyatları, duyuru edilecek “tavan”ı aşamayacak. Bu düzenleme, pandemi döneminde uygulanacak.

3- TERMİNAL ÜCRETLERİNDE İNDİRİM: Firmalara, terminal ücretlerinde yüzde 50 dolayında indirim yapılacak. Bu Nedenle, firmaların nefes almaları sağlanacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.