Şeffaf Ekran Teknolojisi ‘TOLED’ Nedir, Nasıl Çalışır?
Bilim kurgu filmlerinde en sık gösterilen sahnelerde, şeffaf ekran üzerinde bulunan simgelere dokunan kişileri görürüz. Dokunma teknolojisi uzun zamandır gördüğümüz ve alıştığımız bir sistem ama yavaş yavaş şeffaf ekrana da alışmamız gerekiyor çünkü şeffaf ekran, transparent OLED kısaca TOLED teknolojisi ile çok yakında pek çok akıllı telefon ve televizyon üretilecek.
Şeffaf ekran, transparent OLED kısaca TOLED teknolojisi ile üretilmiş ürünler henüz son kullanıcıya ulaşmadılar. Fakat öngörülere göre son derece yakın tarihlerde alacağımız ürünler TOLED teknolojisi ile üretilmiş, göz alıcı ürünler olacak. Sizin için şeffaf ekran, transparent OLED kısaca TOLED nedir, nasıl çalışır gibi merak edilen soruları yanıtladık ve bilmeniz gereken detayları anlattık.
Şeffaf ekran TOLED nedir?
Şeffaf ekran, transparent OLED kısaca TOLED artık alışık olduğumuz OLED teknolojisi aynı temeller üzerine kurulu bir sistem. Fakat bildiğimiz OLED, LCD ekranlardan farklı olarak herhangi bir ışıklandırmaya, bu nedenle de arkasında ışığı saklayacak bir standa ihtiyaç duymaz.
OLED ekranlardaki görüntünün görülebilir olması için LED ışıklar gerekiyor ve bu ışıklar ekranın arkasında duran bir stant ile sağlanıyor. Fakat şeffaf ekran, TOLED teknolojisinin herhangi bir ışıklandırmaya ihtiyacı yok çünkü kendi ışığını, kendi sağlıyor.
Şeffaf ekran, transparent OLED kısaca TOLED teknolojisi üzerinde çalışan pek çok firma var. Ancak son kullanıcı için üretilmiş cihazların sayısı sınırlı ve yaygın değil. TOLED teknolojisinin son derece yakın bir tarihte çok daha yaygın bir hale geleceği düşünülüyor.
Şeffaf ekran TOLED nasıl çalışır?
TOLED teknolojisinin şeffaf olmasını sağlayan nokta; OLED ekranların ön yüzünde bulunan katmanın TOLED ekranların her iki yüzünde de kullanılıyor olmasıdır. Bu sayede arka stant taşımaz ve çok daha ince bir ekran tasarımı sunar.
İnce ekran tasarımlı akıllı telefon, televizyon ve daha pek çok cihaz kullanıcıları cazip görünse bile eksi bir noktası var; o da batarya, işlemci gibi donanımları gizleyecek bir arka kapak olmadığı için üretilen cihazların alt ya da üst kısmında donanımların bulunduğu bir parça olacak olmasıdır.
Elbette, şeffaf ekran, transparent OLED kısaca TOLED teknolojisi yaygınlaştıkça cihazlara ait donanımlar da bu teknolojiye uygun olarak küçültülebilir, saydam hale getirilebilir ya da bugün hayal dahi edemeyeceğimiz bir tasarımla sunulabilir.
Şeffaf ekran TOLED avantajları:
Şeffaf ekran, transparent OLED kısaca TOLED teknolojisinin elbette ilk ve en önemli avantajı harici bir ışık kaynağına ihtiyaç duymadan görüntüyü yansıtabiliyor olması. Kendinden ışıklı olan TOLED teknolojisi bu sayede arka standa ihtiyaç duymadan çalışabiliyor ve çok daha ince ve şık tasarımların önünü açabiliyor.
Şeffaf ekranların yaratacağı görsel etki tartışmasız çok güçlü olacaktır. Özellikle reklamcılık ve oyun sektörleri ile online izleme platformları, TOLED teknolojisi yaygınlaştıkça bu ekranlara uygun yapımlar yaratacak ve izleyicileri standart ekranlarda hissettikleri duyguların çok daha yoğun halleriyle baş başa bırakacaklar.
Enerji tüketimi konusunda da oldukça verimli olacağı düşünülen şeffaf ekran, transparent OLED kısaca TOLED ekranlar, harici ışıklandırmaya ihtiyaç duymadıkları için özellikle mobil cihazlarda yaygın olarak kullanıldıkları zaman büyük bir etki yaratacaklar. Bataryanın yalnızca donanımlara yetecek kadar pil gücüne sahip olması yeterli olacak.
Şık bir avantaj olarak görülen ama endişe verici de olan diğer bir TOLED ekran özelliği ise çalışmıyor olsa bile ekranın şeffaf kalıyor olması. Yani şeffaf ekrana sahip bir cihazı kilitleseniz ya da kapatsanız bile ekran kararmıyor, şeffaf durumda kalıyor. İnsanlar, şeffaf ekrana sahip kapalı bir akıllı telefonu çok daha kolay kaybedebilirler ya da şeffaf ekrana sahip kapalı bir reklam panosunu görmeyerek çarpabilirler.
Şeffaf ekran, transparent OLED kısaca TOLED teknolojisinin geliştiğini ve masaüstü bilgisayarınızın tüm parçalarının bu teknoloji ile üretilmiş olduğunu düşünün. Şeffaf bir monitör, şeffaf bir dokunmatik klavye ve şeffaf bir dokunmatik fare. Düşünmek bile son derece heyecan verici.
Şeffaf ekran TOLED öne çıkan özellikleri:
Şeffaf ekran teknolojisi aslında uzun zamandır pek çok farklı sektörde, farklı şekillerde kullanılıyor ancak transparent OLED kısaca TOLED gibi bir son kullanıcıya hitap eden bir teknoloji, diğerlerine çok daha gelişmiş teknik özelliklere sahip.
Transparent OLED kısaca TOLED teknolojisi çok daha başarılı bir saydam yüzeye sahiptir. Sıcaklık, nem, titreşim gibi dış etkenlerden minimum düzeyde etkilenir. Ekran çatlasa ya da kırılsa bile temel komutları algılar. Çok daha hassas ve çok daha hızlı yanıt veren bir dokunmatik ekrana sahiptir.
360 derece görüş açısı sayesinde nereden bakarsanız bakın bir TOLED ekran üzerindeki görüntüleri rahatça görebilirsiniz. Bu durum akıllı televizyonlarda TOLED kullanımını son derece teşvik edecektir. Aynı zamanda kendi ışığını kendi yaratan bu teknolojinin enerji verimliliği ve dış mekan aydınlatmasından bağımsız olması kullanıcılara hitap edecektir.
Sizin için şeffaf ekran, transparent OLED kısaca TOLED teknolojisi nedir, nasıl çalışır gibi merak edilen soruları yanıtladık ve konu ile ilgili bilmeniz gereken detayları açıkladık. TOLED teknolojisinin geleceği hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.