DOLAR 32,3891
EURO 34,5551
ALTIN 2.384,10
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Sedef hastalığı cilt dışında hangi hastalıkları etkiliyor?

29.11.2020
A+
A-

ABONE OL

Ciltte pullu kırmızı ve beyaz lekelere sebep olan sedef hastalığı, vücudun bağışıklık sisteminin cilde saldırmak için aşırı hızlanmasından dolayı ortaya çıkıyor. Bu hastalık, bazı kişilerde eklemleri tutarak psoriatik artrit yani sedef romatizmasına neden olabiliyor.

Ağrılı, sert ve şiş eklemlerle kendini gösteren bu durumun belirtileri kişiden kişiye değişebilirken son araştırmalar psoriatik artrit kaynaklı kalıcı iltihaplanmanın daha sonra eklem hasarına neden olduğunu ortaya çıkarıyor. Bu nedenle erken doğru teşhis ve tedavi büyük önem taşıyor.

Nedeni tam olarak bilinmiyor

Nedeni tam olarak bilinmiyor

Sedef, sadece cilt değil aynı zamanda bağışıklık sistemi hastalığı olduğuna dikkat çeken Romatoloji Uzmanı Dr. Tuğrul Mert Kıvanç, “Vücudumuz deriyi yabancı görerek saldırır. Sedef ciltten çıkıp eklem tutumu yapabilir.

Böyle olunca da ortaya romatizmal sorunlar çıkıyor. Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Psoriatik artriti olanların yüzde 40’a yakınında sedef hastalığı veya artritli bir aile üyesi vardır ve bu da kalıtımın rol oynayabileceğini düşündürmektedir.

Ayrıca bağışıklık sistemini harekete geçiren bir enfeksiyondan da kaynaklanabilir. Sedef romatizması 5 tiptir. Neredeyse vücudun her yerini vurabilir.

Küçük ve büyük eklemleri etkiler. Ayrıca iltihaplı romatizma da olabilir. Tabii bel ve omurgada iltihaplı romatizma benzeri şekilde de olabilir” dedi.

Ağrılar hayatınızı kabusa çevirebilir

Ağrılar hayatınızı kabusa çevirebilir

Bu sorunun diğer hastalıklarla kolay bir şekilde karıştırılabileceğini vurgulayan Dr. Kıvanç sözlerini şöyle sürdürdü: “Ortaya çıkan karışıklık tedavi sürecini de geciktirebilir.

Kas-iskelet sistemi bozukluklarında uzman olan romatologların doğru tanı koyma olasılığı çok yüksek. Sedef hastalığı teşhisi konulduysa, durumunuzu izlemek için yılda en az bir kez kontrol yaptırmanız gerekir.

Daha çok ağrı ve şişlik şeklinde kendini gösteren bu romatizma türüne müdahale edilmezse hayatınız kabusa dönebilir.

En sık etkilenen eklemler ise şunlardır; boyun, omuzlar, dirsekler, bilek, parmaklar, dizler. Eklem sertliği genellikle sabah ilk iş olarak daha kötüdür ve 30 dakikadan fazla sürebilir. Ayrıca dinlendikten sonra da sert hissedebilirsiniz.

Çoğu insan için uygun tedaviler ağrıyı dindirir, eklemleri korur ve hareketliliği sürdürür. Düzenli fiziksel aktivite ise eklem hareketinin korunmasına yardımcı olur”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.