DOLAR 32,3178
EURO 34,8163
ALTIN 2.405,84
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 17°C

Seçimin kaderini ‘Z kuşağı’ belirleyecek!

11.06.2020
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nden Hande Zeyrek’in haberine göre Gezici Araştırma Merkezi kadar, Türkiye genelinde sosyal, hesaplı, politik ve kültürel konular ile ilgili seçmenin algısını tahsis etmek üzere 12 ilde 18 ilçede “Z kuşağı anketi” yapıldı.

Araştırma 20 yaş ve altını temsilci bin 62 şahsiyet Z grubuyla yüz yüze gerçekleşti. Gezici Araştırma Merkezi Başkanı ve Uluslararası Güvenlik ve Stratejik Çalışmalar Uzmanı Murat Gezici “Z kuşağına Ait Araştırma Raporu”nu yayınladı ve şu tespitleri yaptı:

YENİ POLİTİKALAR KOŞUL

* Şu lahza 20 yaş ve altında yer alan milenyum sonrası bireyler Z kuşağı olarak tanımlanıyor. 2023 seçimlerinde her 5 kişiden biri Z kuşağı olacak. Bu yeni seçmenin önünde set oluşturanlar seçimin kazananı olamayacak. Seçimin kaderi Z kuşağının elinde.

* Asıl muhalefetin oyuna yakın bir oyu olan, 5-6 siyasi partinin oyuna denk gelen bu nüfus, siyasilerin yeni odak grupları olacak. 2018 seçimlerinde birincil defa oy kullananların yüzde 76.6’sı Cumhur İttifakı’na oy vermedi. Lüzum iktidar ve gerekse muhalefetin Z kuşağına uygun politikalar belirlemesi durum.

* Bilhassa 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimde Z kuşağı şüphesiz belirleyici olacaktır. Hatta Y kuşağının son dönemindeki gençleri de hemen hemen Z kuşağının hassasiyetlerini paylaşıyor. Muhalefetin adayı bu iki kuşağa yakın tercihler belirlemeli.

* Siyasetçilerin karşısında yapacakları ile güvenlerini basit kazanabilecek potansiyelde bir kuşak var. Dünyadaki teknolojik gelişmeleri takip eden, dijital dil kullanabilen, Türkiye’yi tüm dünyaya açabilecek yetkinliğe sahip, gençlere istihdam güvenini verebilen bir aday olmalıdır.

Raporun sonuçları ise şöyle:

YÜZDE 15’İ NAMAZ KILIYOR TAMAMI EŞİTLİK İSTİYOR

Z Kuşağı insan hakları, hayvan hakları, cinsiyet ayrımcılığı gibi konularda duyarlılığı ön planda olan, haklar konusunda eşitlik temelli bir anlayışa sahip. Z kuşağının yüzde 45 gibi epeyce kayda değer bir oranı herkesin eşdeğer ve aynı haklara sahip olduğu görüşünü savunuyor.

Bu çerçevede bu kuşak için ahali, cinsiyet, din, dil, mezhep gibi unsurlar düşük bir öneme sahip. Örneğin ‘Ayrı bir din ya da mezhebe ait biriyle evlenebilirim’ diyenlerin oranı bundan önceki nesilde yüzde 32.8 iken, Z kuşağı içinde yer alanlarda bu oran yüzde 82.2.

Bu değerler, Z kuşağı için din veya mezhep farkının önceki kuşaklara tarafından büyük ölçüde önemsiz kaldığını gösteriyor. Bu kuşağın yüzde 15.7’si namaz kılma, oruç tutma gibi dini inançlarının gerekliliklerini yerine getirdiğini söylerken, yüzde 55.8’si ise bu gereklilikleri yerine getirmediğini söyledi. Yüzde 28.5’i de inançsız olduğunu açıklama etti.

HAK İSTİYORLAR

Z kuşağı dışındakilerin ise yüzde 62’si oruç tuttuğunu söylerken, yüzde 32’si ise ahenkli ibadet ettiğini belirtti. Z kuşağının yüzde 76.4’ü adalet, demokrasi, açıklama ve düşünce özgürlüğü, liyakat, israf, sanat gibi kavramları önemli bulduğunu açıklama etti. AB’yi destekleyenlerin oranı Z kuşağında yüzde 78.6 iken öteki X ve Y kuşaklarında bu oran yüzde 35.6.

KİM HANGİ KUŞAKTA?

Literatürde 1980’den önce doğmuş nesil X, 1980-2000 arası doğmuş nesli ise Y kuşağı olarak adlandırılıyor. 2000’den sonradan doğmuş, yani şu lahza 20 yaş ve altında yer alan Milenyum sonrası bireyler Z kuşağı olarak tanımlanıyor. Z kuşağının özelliği teknoloji ile olan ilişkisinin daha önceki jenerasyonlarlardan daha yoğun olmasıdır.

10 ŞEHİRDE YAŞIYORLAR

Z Kuşağı maksimum Türkiye’nin en büyük 10 şehrinde yaşıyor. Türkiye’de birincil onda yer alan büyük şehirlerde her dört kişiden biri, İstanbul ve İzmir gibi şehirlerde ise her üç kişiden biri Z kuşağından. 2023’te iş gücü nüfusunun yüzde 42’sini bu kuşak oluşturacak.

YÜZDE 65’İ AKILLI TELEFON KULLANIYOR

Z kuşağının en fazla irtibat kurduğu sosyal medya platformu yüzde 76 ile Instagram. Gerisinde yüzde 65.1 ile Facebook, yüzde 37.2 ile Twitter, yüzde 22 ile Snapcchat ve Tiktok, yüzde 27 ile Youtube geliyor.

X kuşağının iletişim yolu gazete ve televizyonken Z kuşağı bilgiyi sosyal medyadan alıyor. Jurnal sosyal medyada geçirdikleri vakit ise ortalama 6 saat. Bu kuşağın yüzde 65’i ise zeki telefon kullanıyor.

MEVCUT PARTİLERİ BEĞENMİYORLAR

Z Kuşağı, kendisini genellikle belirli bir ideolojik gruba ya da herhangi bir siyasi partiye mensup görmüyor. Z kuşağı ile ilgili Türkiye’de yapılan çalışmalar, bu kuşaktakilerin yaklaşık yüzde 68.7’sinin, kendisini Atatürkçü veya muhafazakar ya da milliyetçi gibi belirli kategoriler içinde tanımlamadığı ve mevcut siyasi partilere karşı herhangi bir yakınlık hissetmediğini gösteriyor.

Ankette Z kuşağının yüzde 86.7’si oy kullanırken ebeveynlerin etkisinin olamayacağını, kendi iradesinin ön planda olduğunu söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.