DOLAR 32,5474
EURO 34,9987
ALTIN 2.434,94
BIST 9.766,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Saudi Aramco tesislerine saldırı savaşa doğru gidiyor

16.09.2019
A+
A-

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter’dan yaptığı açıklamada, İran’ın daha önce Hürmüz Boğazı yakınlarında düşürdüğü Amerikan İHA’sını hatırlatarak, “İran’ın bir insansız hava aracını düşürdüğü zaman gerçekte hiçbir yere yakın olmadığını bile bile İnsansız Hava Aracı’nın (İHA) kendi hava sahalarında olduğunu söylediğini hatırlayın. Çok büyük bir yalan olduğunu bilerek bu hikayeye sıkı sıkıya bağlı kaldılar. Şimdi Suudi Arabistan’a yapılan saldırı ile ilgileri olmadığını söylüyorlar. Göreceğiz” dedi.

“KİLİTLENDİK, SİLAHLARIMIZ DOLU”

Trump daha önce yaptığı bir başka açıklamada ise saldırının arkasında İran olabileceğini ve Suudiler’den saldırıyla ilgili bir açıklama gelir gelmez İran’ı vurmak için hazır oldukları mesajını vermişti.

Trump, “Faili bildiğimize inanmak için sebebimiz var, teyide bağlı olarak biz (hedefe) kilitliyiz ve silahlarımız dolu. Fakat (Suudi Arabistan) Krallık’tan bu saldırının müsebbibinin kim olduğunu duymayı bekliyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

SUUDİLER İRAN’I HEDEF GÖSTERDİ

Yemen’de Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, Suudi Arabistan’ın milli petrol şirketi Saudi Aramco’ya ait tesislere yönelik saldırıların Yemen toprakları dışından İran silahlarıyla gerçekleştirildiğini açıkladı.

Koalisyon sözcüsü Turki el-Maliki, Suudi Arabistan’ın Al Arabiya televizyonunun canlı yayınladığı basın toplantısında, “Soruşturmadan elde edilen ilk bilgiler, Bekik ve Haris’e (Saudi Aramco’ya ait tesislerin bulunduğu yerler) düzenlenen saldırılarda kullanılan silahların İran’a ait olduğuna, saldırıların Yemen topraklarının dışından yapıldığına işaret ediyor.” dedi.

Maliki, saldırının nereden gerçekleştirildiğinin öğrenilmesi için soruşturmanın devam ettiğini belirtti.

Öte yandan, Suudi Arabistan Şura Meclisi, dost ve kardeş ülkelerden, Saudi Aramco saldırılarının arkasında yer alan örgütlerin, ülkelerin ve destekçilerinin yargılanması için ortak çaba harcamalarını istedi.

SAUDİ ARAMCO PETROL TESİSLERİNE SALDIRI

Suudi Arabistan’ın milli petrol şirketi Saudi Aramco’ya ait 2 tesiste, cumartesi günü yerel saatle 04.00’te SİHA’larla düzenlenen saldırıların ardından yangın çıkmıştı.

Olayda ölen ya da yaralanan olmazken saldırıyla ilgili herhangi bir taraf suçlanmamıştı. Husiler ise yaptıkları yazılı açıklamayla saldırının sorumluluğunu üstlenmişti.

Yemen’deki İran destekli Husiler, son zamanlarda genellikle Suudi Arabistan hava savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirilen orta ve uzun menzilli balistik füzelerin yanı sıra SİHA’larla ülkenin bazı bölgelerini hedef alıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.