DOLAR 35,4845
EURO 36,4356
ALTIN 3.039,21
BIST 9.733,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
7°C
Hafif Yağmurlu
Sal 7°C
Çar 8°C
Per 9°C
Cum 9°C

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Kış Uyarıları

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi, kış mevsimi için önemli uyarılarda bulunuyor. Öğrenciler ve çalışanlar için güvenli bir kış geçirebilmek adına alınması gereken önlemler ve tavsiyeler hakkında bilgi edinin.

03.10.2024
A+
A-

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Uyarılar

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Yusuf Demir, yaklaşan kış mevsimiyle ilgili önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Demir, “Kış aylarında yeterli yağış alamama ihtimalinin yüksek olduğu görülüyor. Bu duruma karşı mutlaka tedbir almalıyız” ifadelerini kullandı.

Küresel sıcaklıkların artışına neden olan ‘El Nino’ hava olayı sona ererken, gezegeni serin tutan ‘La Nina’ hava koşullarının etkili olmaya başladığını belirten Demir, bu kış döneminde La Nina’nın olumsuz etkileriyle karşılaşabileceğimizi vurguladı.

Güney Amerika’nın batı kıyısı boyunca Pasifik Okyanusu’nda oluşan soğuk yüzey sularının, La Nina’nın kış aylarını olumsuz yönde etkileyebileceğini ifade eden Prof. Dr. Demir, “La Nina etkisiyle kış ayları daha soğuk geçebilir. Batı bölgelerinde yağışlarda bir azalma ve nispeten daha kuru bir kış yaşanabilir” dedi.

Türkiye’nin Batı Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde daha kurak bir dönem yaşanabileceğine dikkat çeken Demir, “Bu bölgelerdeki yağışların azalması, tarım ve su kaynakları üzerinde ciddi olumsuz etkilere yol açabilir. La Nina etkisi ile istenilen kar yağışını alamayabiliriz. Bu nedenle doğaya, çevreye ve su kaynaklarımıza sahip çıkmamız son derece önemli” şeklinde konuştu.

2024 yılı sonbaharının hazırlık dönemi olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Demir, “Uzmanlar, böyle bir riskin var olduğunu söylüyorlar. Bu nedenle hem toplumsal olarak hem de yerel yönetimlerin hazırlıklı olması gerekiyor. Süreç uzun ve zorlu. Her anımızı doğru kullanmalı, elimizdeki kaynakları, çevreyi, toprağı ve suyu dikkatli bir şekilde yönetmeliyiz” dedi.

Özellikle su kaynaklarının korunması ve geleceğe doğru bir şekilde taşınmasının kritik öneme sahip olduğunu ifade eden Demir, “Su kaynaklarımız, hidrolojik döngü içerisindeki etkisinin giderek azaldığını gösteriyor. Ülke içinde dağılım ve değişimle önemli sorunlar yaşanabileceğini gözlemliyoruz. Bu nedenle ileride bu tehlikelerle karşılaşmamak için hepimizin duyarlı ve bilinçli bireyler olması gerekiyor” dedi.

Toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Demir, “Yerel yönetimlerin gerekli birimleri kurarak tedbir alması şart. 2024 yılı sonbaharının, yani önümüzdeki 3-4 ayın, bu konuda hazırlık evresi olarak geçirilmesi gerekmektedir. Tüm birimlere, yerel yönetimlerimize ve ulusal düzeydeki ilgili kurumlara büyük görevler düşüyor. Duyarlı bireylerin sayısını artırmak ve toplumu bu konuda bilinçlendirmek çok önemli” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.