Salörenek Ormanları: Sonbahar Renkleriyle Salınan Salördek Şelalesi ve Ekoturizm Rüzgârı
Salörenek Ormanları’nda sonbahar renkleriyle salınan Salördek Şelalesi ve ekoturizm rüzgârını keşfedin; doğayla uyumlu, sürdürülebilir bir macera.
Salördek ormanları, Pülümür ilçesi Salördek mevkiinde yükselen 2 bin 500 metre yaklaşan rakımlarıyla sonbaharın renk cümbüşünü kırmızı, yeşil ve sarı tonlarıyla sergiliyor. Kırmızıköprü köyü sınırlarından başlayıp Çatalkaya köyüne uzanan geniş alanda, ceviz, kavak, meşe ve çeşitli yabani meyve ağaçları arasındaki yürüyüşler doğaseverleri cezbediyor.
Yapılan kısa yolculuklar kapsamında ziyaretçiler, güz rengiyle bezeli ormanlarda vakit geçirirken her adımda manzarayı kucaklıyor; yaklaşık 11 kilometrelik parkur boyunca ilerlerken yaban hayvanlarına ve endemik bitkilere tanık olma şansı yakalanıyor.
Bu doğal güzelliklerin odak noktalarından biri olan Kadısırtı Şelalesi, yer altı sularıyla 20 metre yükseklikten dökülüyor ve cep telefonu ya da fotoğraf makineleriyle özenle kaydediliyor. Salördek, Fırat Kalkınma Ajansı’nın hazırladığı ‘Fırat Yolu Tunceli Etabı’ projesi kapsamındaki 21 gezi rotasından biri olarak ekoturizm faaliyetlerini her yıl artırıyor.
Doğaseverlerden Deniz Nira Yıldırım, Salördek ormanlarının sonbaharda farklı bir görünüme kavuştuğunu belirterek, şu ifadelerle tur deneyimini aktardı: “11 kilometrelik yürüyüş parkuru boyunca pek çok yaban hayvanına, kuşa ve endemik bitkilere tanıklık ediyoruz. Tur sonunda şelalenin serinliğinde kahvemizi içip dinleniyoruz.”
“Doğayı korusunlar, sahip çıksınlar” diye konuşan Ferdi Genç, Tunceli’nin doğal güzelliklerini keşfetmenin önemine vurgu yaptı. Özellikle Salördek’te yaklaşık 2 kilometrelik parkuru yürürken karşılaşılan renk cümbüşünü öne çıkaran Genç, doğanın korunması gerektiğini belirtti. Çiğdem Evin, yurt içi-dışı turlar düzenleyen deneyimli bir tur operatörü olarak Salördek’in kalbi sayılabilecek bu bölgeyi misafirlerle paylaşmanın mutluluğunu ifade etti. Vedat Aldemir ise ormanların pek çok endemik bitkiye ev sahipliği yaptığını söyleyerek, bu bölgenin sonbahar renklerini doyasıya yaşamak için ziyaret edilmesini tavsiye etti.
Kaynaklar: AA / Sidar Can Eren – Kültür Sanat; Haberler.com