DOLAR 35,5097
EURO 36,6114
ALTIN 3.054,46
BIST 9.715,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 8°C
Az Bulutlu
İstanbul
8°C
Az Bulutlu
Per 9°C
Cum 8°C
Cts 10°C
Paz 10°C

Salih Güney’in Wikipedia İsyanı ve Hayatı

Salih Güney’in Wikipedia isyanı ve hayatı üzerine derinlemesine bir inceleme. Sanatçının yaşam öyküsü, mücadeleleri ve topluma katkılarıyla ilgili merak edilen tüm detaylar burada!

14.12.2024
A+
A-

Salih Güney Wikipedia’ya İsyan Etti

Geçtiğimiz günlerde Nişantaşı’nda basın mensuplarının objektiflerine takılan Salih Güney, internet ansiklopedisi Wikipedia‘ya yönelik bir isyanını dile getirdi. Güney, “Doğum tarihim 1 Ocak 1945. Avukatımla nüfus kağıdımı Wikipedia‘ya ilettim ancak hâlâ 1943 yazıyor” şeklinde konuştu.

Jigolo Tanımlamasına Üzüldü

Kendisi için “jigolo” tanımlaması yapılmasının kendisini fazlasıyla üzdüğünü belirten usta oyuncu, “16 yaşındayken Amerikalı bir kadınla ilişkim olmuştu. O dönemde konservatuar talebesiydim ve kadın bana bazı hediyeler aldı. Bu durumu bir röportajımda anlatmıştım. Wikipedia benden jigolo diye bahsetmiş. Beni onore edeceğine ucuz şeyler peşinde” diyerek bu duruma olan tepkisini dile getirdi.

Salih Güney Kimdir?

Salih Güney Kimdir?

Salih Güney, 1 Ocak 1945 tarihinde Adana’da dünyaya gelmiştir. Babası Çerkez kökenli olup, İktisadi Devlet Teşekkülleri’nde devlet memuru olarak görev yapmıştır. Bu nedenle ailesi sık sık şehir değiştirmiştir. Ortaokul eğitimini Bursa’daki Mehmet Çelebi Ortaokulu’nda tamamlamış, diplomasını ise Orhan Gazi Ortaokulu’ndan almıştır. Tiyatro ve sinema oyuncusu Savaş Başar, aynı zamanda teyzesinin oğludur.

1959 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümüne girmiş ve burada eğitim alarak mezun olmuştur. Eğitimi sırasında Cüneyt Gökçer hocasından ders almıştır. İlk sahne deneyimini 1960 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı’nda sahnelenen “Tarla Kuşu” adlı oyunla yaşamıştır. Usta isimler Cüneyt Gökçer ve Haldun Dormen’den oyunculuk dersi almıştır. 1972 yılına kadar Dormen Tiyatrosu’nda uzun yıllar görev yapmıştır. Kardeşi de Devlet Tiyatrosu oyuncusu olarak sanat hayatına devam etmektedir.

Salih Güney, 1965 yılında Memduh Ün’ün yönettiği “Yasak Sokaklar” filmiyle şöhret kazanmış, o sıralarda henüz 22 yaşındadır. 1975 yılında askerliğini jandarma olarak tamamlamıştır. 1977 yılında film çevirmeye devam ederken, aynı zamanda İtalya’nın Milano şehrine kerevit ihraç ederek ticaret hayatına da adım atmıştır.

Deniz Gökçer, Ahu Tuğba, Hülya Avşar, Müjde Ar, Sibel Can ve Gülşen Bubikoğlu gibi birçok sinema oyuncusu, kariyerlerine ilk adımlarını Salih Güney ile attılar. 1969 yılında Türkiye’de çekilen “You Can’t Win Them All” adlı Hollywood yapımında Fikret Hakan ile birlikte rol almıştır.

16 Ekim 1972 tarihinde, Ses Tiyatrosu’nun bulunduğu pasajdaki Papirus adlı gece kulübünde yaşanan bir kavga sırasında aktör Kuzey Vargın’a kafa atması sonucunda, Kuzey Vargın onu bıçaklamıştır. Vargın, bu olay nedeniyle adam öldürmeye tam teşebbüsten tutuklanmış ve ceza almıştır. Oyuncu Ahmet Mekin, kavgayı güçlükle ayıran kişi olmuştur.

Salih Güney ile Kuzey Vargın, 1960’ların başında isimlerini duyurmaya başlayan iki genç yıldız adayıdır. İlk kez yolları 1965 yapımı “Yasak Sokaklar” filminde kesişmiştir. Bu filmde Salih Güney başrol oynamış, Kuzey Vargın ise sinemaya ilk adımını atmıştır. İkili arasında filme dair ilginç bir anı da yaşanmıştır. Çekimlere ara verildiğinde, iki oyuncu yemeğe giderken Salih Güney, Kuzey Vargın’a bir yarış teklif eder. Salih Güney’in motosikleti, Kuzey Vargın’ın ise üstü açık bir spor otomobili vardır. Yarış sırasında Salih Güney kaza geçirerek iki kolunu kırmış ve kafatası çatlamıştır. Bu durum, filmin tamamlanmasını 6 ay geciktirmiştir.

1965 yılında Haldun Dormen’in yönettiği “Bozuk Düzen” adlı filmle sinemaya adım atmıştır. 100’ü aşkın sinema filmi ve dizide rol almış, bir dönem Amerika’da yaşamış ve turizm sektöründe çalışmıştır. Bu süre zarfında Amerikalı biriyle evlenmiştir. 1996 yılında Türkiye’ye dönerek İstanbul’a yerleşmiş, daha sonra 2,5 yıl Yalova’da yaşamıştır. 2010 yılında Marmaris-İçmeler’deki evini satarak Bodrum-Gümüşlük’e yerleşmiştir.

1976 yılından itibaren Amerika’da yaşayan Salih Güney, İngilizcesi yeterli olmadığı için Hollywood’daki kariyeri kısa sürmüştür. Ancak, Gwc-California’da Travel Consultant dersleri alarak Türkiye’ye döndüğünde tur operatörlüğü yapmıştır. 4 yıl boyunca Türkiye’ye turist getirerek antik bölgeleri tanıtmıştır.

1975 yılında Halit Refiğ’in yönetiminde çekilen Halit Ziya Uşaklıgil’in romanından uyarlanan “Aşk-ı Memnu” dizisinde Müjde Ar ile birlikte rol almıştır. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Yaşam Boyu Onur Ödülü’nü kazanmıştır.

Salih Güney, müzecilik ve arkeolojiye özel bir ilgi duymakta olup, bu alanda çeşitli katkılarda bulunmaktadır. Yurt dışında bulunan bazı eserlerin Türkiye’ye geri getirilmesi için kampanyalar düzenlemiştir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.