DOLAR 34,3244
EURO 37,0105
ALTIN 2.975,48
BIST 8.946,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 13°C
Paz 15°C
Pts 14°C
Sal 14°C

Salgın Sürecinde Ağız ve Diş Sağlığına Dikkat!

24.08.2021
A+
A-

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs sürecinde, hijyene daha ağırlık verdiğimiz bu dönemde ağız ve diş sağlığı her zamankinden daha da önemli. Virüsün bulaşma riski azaltmak için oldukça önemli olan ağız diş sağlığı hakkında merak edilenler…

Yaklaşık iki yıl kadar önce ilk olarak Çin’de başlayan ve hızla tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgınında en önemli adım şüphesiz ki temizlik. Bizde virüsün bulaşma riskini oldukça azaltan ağız ve diş sağlığı hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde bir araya getirdik. İşte ağız ve diş salığı hakkında dikkat edilmesi gerekenler…

Uzmanlar evlerimizi nasıl temizliyorsak, ağız ve dişlerimizi de öyle temizlememiz konusunda uyarıyor. Özellikle pandemi sürecinde ağız ve diş temizliği, virüsün bulaşma riskini azaltmak açısından oldukça önemlidir.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? 

Pandemi sürecinde diş hastanelerinin acil olmadığı sürece yeni hasta kabul etmemesi, vatandaşların ağız ve diş sağlıklarını koruyabilmeleri açısından kendi önlemlerini almalarını gerektirdi. Ağız sağlığında dikkat edilmesi gereken noktalara dair bilgi veren Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Murat Yenisey, ‘Hastalarımızın ağız ve diş sağlıklarını koruyabilmeleri için yapmaları gereken temel uygulamalar var. Bu temel uygulamaların başında günde en az 2 kere üçer dakikada diş fırçalama alışkanlığı kazandırmalıyız. Bunun yanında ağzımızda gizli saklı köşeler var. Dişlerin birbirine temas ettiği kontak alanları dediğimiz. Bu alanların temizlenmesi için diş ipliği kullanımının bir düstur haline gelmesi gerekiyor. Bu uygulamalar tabi sağlıklı ağızlarda diş çürüğünün oluşmaması açısından temel kuralımız. Çürüğü olan diş eti hastalığı olan ağızlarda da bunların birebir uygulanması gerekiyor. Bunlar temel olarak bizim için ve hasta için yeterli. Diş fırçalamanın süresi geçiştirilmeyecek şekilde olması gerekiyor. Evimizi nasıl temizliyorsak, aynı şekilde dişlerimizin de de hiçbir yüzeyinde birikinti kalmayacak şekilde temizlenmesi gerekiyor’ dedi.

DİŞ MACUNU VE AĞIZ GARGARALARI VİRÜSE KARŞI ETKİLİ

Diş macunu ve gargaraların içeriğinde bulunan maddelerin ağız dezenfeksiyonu açısından önemli olduğunu vurgulayan OMÜ Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Umur Sakallıoğlu, ‘Diş macunlarında özellikle dezenfektan maddelerin içeriğinde bulunan deterjanlar mevcut. Dolayısıyla düzenli olarak ağız ve diş sağlığı bakımını yapan kişilerde sadece fiziksel olarak değil, kimyasal olarak da virüsle mücadele etme imkânımız var. Özellikle klorheksidin içerikli gargaraların ağız ve diş sağlığı açısından öneririz. Klorheksidin özellikle antiviral etkisi kanıtlanmış. Günlük ağız bakımına ek olarak klorheksidin içerikli gargaralarında kullanılması virüsün ağız ortamında sayısını azaltacak bir faktör’ diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.