DOLAR 32,2892
EURO 34,6521
ALTIN 2.410,20
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

‘Sahur Yapmadan Oruç Tutmayın’

25.04.2020
A+
A-

Beslenme Uzmanı Mukadder Büyükzeren, Ramazan günlerinin esas taşının sahur gerçekleştirmek olduğunu belirterek, “Sahur öğününü mutlaka yapın. Sahur yapmadan oruç tutmayalım. Ayrıca gün içerisinde içemediğimiz bitki çaylarını iftar sahur aralarında bir iki fincan biçiminde tüketebiliriz. Bu da bizim metabolizmamızın hızlanmasına tezgâhtar olacaktır,” dedi.

GIDA ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞYİOR

Ramazan ayının da beslenme alışkanlıklarının değiştiğini açıklayan Diyetisyen Mukadder Büyükzeren, “Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenerek toksinlerden vücudumuzu arındırmalıyız. Bu dönemde bizim ana amacımız kilo vermek olmamalıdır. Bir gün içerisinde 5-6 öğün yaparken, 2 öğüne değin düşüyor. Bu bir anda fazla yemek yemek tüketimimize niçin oluyor,” şeklinde konuştu.

Fazla yemek tüketiminin önüne geçmek için orucun su ve hurmayla açılması gerektiğini bildiren Beslenme Uzmanı Mukadder Büyükzeren, “İftarda orucu açtıktan daha sonra hazırladığımız iftariyeliklerden yeyip biraz peynir, zeytin, ceviz tüketerek sonrasında 10-15 dakika dek ara vermeliyiz. Bu arayı verdikten daha sonra başlıca yemeğe geçebiliriz. Başlıca yemekte de mutlaka hafif yemekler tercih edilmeli. Zeytinyağlı sebze yemekleri, etli sebze yemekleri, haşlama, fırın ya da ızgara olan et ürünleri tüketebiliriz. Daha ardından da yanında mutlaka bol mevsim yeşilliklerinin olduğu salatamız olmalı,” ifadelerini kullandı.

İftarda Ramazan pidesinin tüketimine de uyarı edilmesi gerektiğinin altını çizen Beslenme Uzmanı Büyükzeren, “Sahurda daha çok bütün tahıllı ürünleri, bizi daha fazla tok tutucu ürünleri tercih etmeliyiz. Yumurta, bütün tahıl ve tam buğday ekmeği, bol yeşillik, yoğurt, süt gibi ürünler olmalı. Bunlar bizim tokluk süremizi artırarak gün içerisinde acıkmamızı engelleyecektir. Keza sahur ve iftar aralarında jurnal mutlaka en az iki litre dek su içmemiz gerekiyor,” dedi.

“METABOLİZMANIZI HIZLANDIRMAK İÇİN EGZERSİZ YAPIN”

Jurnal su tüketimindeki azalma, hareketlerdeki azalma, çalışma yapmama ve öğün sayısındaki azalma metabolizmanın yavaşlamasına neden olabileceğini vurgulayan Büyükzeren, “Bunu hız yapmak için de iftardan 2-3 saat sonradan hafif tempolu 30-35 dakikalık bir yürüyüş veya egzersiz programları yapmanızı öneriyorum,” dedi.

“YEMEKLERİ ARTI ÇİĞNEYEREK TÜKETMELİYİZ”

‘Ramazan ayının öne meydana çıkan özelliklerinden biri de çeşidin bol olduğu iftar sofralarının kurulması,’ diyen Büyükzeren konuşmasına şu şekilde devam etti:

“İftar sofralarına oturup aniden birçok yemeği süratli şekilde yemek yemek bizim midemizde yanma, reflü, gastrit gibi problemlere yol açabileceği için gerçekten kendimize hasar vermiş oluyoruz. Bunu önlemek nedeniyle da mutlaka öğün miktarımızı aza indirip yemekleri çok fazla çiğneyerek tüketmeliyiz. Kısa sürede daha arti yemek yenildiği için bu da bizim zamanla kilo kontrolünü kaybetmemize ve kilomuzun artmasına niçin olmaktadır. Buna da mutlaka dikkat etmeliyiz bu dönemde.”

İLİşKİLİ HABERLER Etiyopya'da Covid-19'a Karşı 'Oruç ve Dua' Önerisi

Etiyopya’da Covid-19’a Karşısında ‘Oruç ve Dua’ Önerisi

Diyanet, Kimlerin Oruç Tutamayacağını Açıkladı

Diyanet, Kimlerin Oruç Tutamayacağını Açıkladı

Ramazandan Önce Türk Vatandaşlarının Ülkeye Getirilmesi Hedefleniyor

Ramazandan Önce Türk Vatandaşlarının Ülkeye Getirilmesi Hedefleniyor

Diyanet Açıkladı! Oruç Tutmanın Bağışıklık Sistemine Faydası

Diyanet Açıkladı! Oruç Tutmanın Bağışıklık Sistemine Faydası

İLİşKİLİ GALERİLER Ramazan'da Rahat Oruç Tutmanıza Yardımcı Olacak 15 Besin

Ramazan’da Rahat Oruç Tutmanıza Tezgâhtar Olacak 15 Gıda

Vücudunuzu Ramazan'a Hazırlayın! Oruç Tutacaklar Bol Su İçmeli

Vücudunuzu Ramazan’a Hazırlayın! Oruç Tutacaklar Bol Su İçmeli

Sağlıklı Oruç Tutmak İçin 8 Altın Öneri

Sağlıklı Oruç Yetişmek İçin 8 Altın Teklif

Oruç Tutarken Ağız Kokusunu Önlemenin Yöntemleri

Oruç Tutarken Ağız Kokusunu Önlemenin Yöntemleri

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.