DOLAR 32,3680
EURO 34,9842
ALTIN 2.325,98
BIST 9.102,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Sahte aşkın 7 gizli işareti

05.08.2021
A+
A-

Göz ve göz çevresinde en sık rastlanan sorunlar nelerdir

Göz ve göz çevresinde en sık rastlanan sorunlar nelerdir?

Göz ve göz çevresi, yüzde yaşlanma belirtilerinin ilk ortaya çıktığı bölgelerden biridir. Bu bölge hem hızlı yaşlanır hem de narin dokusu nedeniyle tedavi yapılırken dikkat edilmesi gereken, tedavisi tecrübe isteyen bir bölgedir. Göz çevremizde yaş, çevresel ve genetik faktörlerle göz çevresinde şişlik, sarkma, göz kapağında çökme, göz altlarında torba ve morarma, kaz ayağı çizgiler gibi şikayetler ortaya çıkmaya başlar. Bu şikayetler, hastanın genel durumuyla birlikte değerlendirilerek bazen ameliyatsız yöntemlerle, bazen de göz kapağı cerrahisi ya da yüz germe uygulamalarıyla birlikte giderilebilir.

Göz çevresindeki deformasyonlar sadece estetik birer rahatsızlık gibi mi değerlendirilmeli, bunların hayatı zorlaştıran fiziksel etkileri de var mı

Göz çevresindeki deformasyonlar sadece estetik birer rahatsızlık gibi mi değerlendirilmeli, bunların hayatı zorlaştıran fiziksel etkileri de var mı?

Evet elbette var. Erkekler mesela kırışıklıkları pek önemsemeyebiliyor ama göz kapaklarındaki düşüklük görme alanını da etkilediği için bu sorunlarını çözmek istiyorlar. Göz çevresindeki estetik sorunlar, kadın-erkek hepimizde istenmeyen görüntüler oluşturmanın yanı sıra yorgun ve uykusuz bakışlara da yol açar. Diğer yandan üst göz kapağında cilt yığılmaları bazı durumlarda hastaların gözünü açmasını zorlaştıracak, görmeyi etkileyecek düzeye gelebilir, sürekli kaş kaldırma refleksine yol açabilir, bu da baş ağrılarına, alında erken ve derin kırışıklıklara sebebiyet verir. Estetik cerrahi, bu gibi durumlara gayet başarılı çözümler sunar.

Göz çevresi estetiği hangi işlemlerden oluşur

Göz çevresi estetiği hangi işlemlerden oluşur?

Bu bölgeye yönelik estetik işlemler “Blefaroplasti” olarak adlandırılır. Hastanın şikayet ve ihtiyaçlarına göre gerçekleştirilen kaş kaldırma, göz kapağı düşüklüğü tedavisi, göz altı torbalarının giderilmesi, çekik göz estetiği, orta yüz germe gibi çok sayıda işlem, göz çevresi estetiği kapsamındadır.

Göz çevresi estetiği nasıl yapılır

Göz çevresi estetiği nasıl yapılır?

Göz çevresi estetiği işlemleri arasında en çok talep edilen göz kapağındaki yığılma ve sarkma gibi sorunların giderilmesine yönelik uygulamalardır. Üst kapağındaki yığılmalarda fazla deriler ameliyatla çıkarılır. Bu ameliyatta üst göz kapakları, kirpiklerin 1 santim üzerinden kesilir ve kesi görünmeyecek şekilde gizlenebilir. Gerekli durumlarda yağ dokuları da alınabilir. Göz kapaklarında düşüklük olan hastalarda, göz kapağını kaldıran adale kısaltılarak kapakların kaldırılması sağlanır.

Alt göz kapağına ilişkin torbalanma şikayetinde ise bu bölgede biriken yağ dokuları çıkartılır ve yanak üzerine taşınır. Gerekli durumlarda göz altı torbalarına yönelik cerrahi işlemle birlikte orta yüz kısmının yukarı taşınması ve gereken bölgelere yağ enjeksiyonlarının yapılması da mümkündür. Bu ameliyatta da kesiler kirpik altından ya da alt göz kapağının içinden yapılarak gizlenebilir.

Kaş düşüklüğü şikayeti tek başına tedavi edilebildiği gibi üst yüz gençleştirme kapsamında da yapılabilir. Alın, kaşlar ve üst göz kapakları “üst yüz bölgesi” olarak adlandırılır. Kaş düşüklüğünün boyutuna göre ameliyatlı ve ameliyatsız çözümler değerlendirilir. Kaş düşüklüğü şikayetini orta- yoğun derecede yaşayan hastalarda iple askı yöntemi tercih edilebilir. Bu yöntemde saçlı bölgeden gönderilen cerrahi iplerle kaşlar asılır.

Kaş düşüklüğü tedavisinde en kesin çözüm, germe ameliyatlarıyla alınabilir. Kaş düşüklüğüne göz kenarlarında yığılma da eşlik ediyorsa şakak germe ameliyatına başvurulabilir. Alın cildinde gevşeme ve yatay çizgilerin olduğu, kaş ile göz arasındaki mesafenin azaldığı hastalarda endoskopik alın germe ameliyatlarıyla kesin çözüm sağlanır. Alın germe işlemlerinde kesiler saçlı bölgeden yapıldığı için belirgin bir iz kalmaz.

Göz çevresi estetiğinde ameliyatsız uygulamalar hangileridir

Göz çevresi estetiğinde ameliyatsız uygulamalar hangileridir?

Botoks, göz çevresi estetiğinde de başarılı sonuçlar veren ameliyatsız yöntemlerden biridir. Kazayağı çizgilerin ya da kaş ortasındaki kırışıklıkların giderilmesinde botokstan yararlanılabilir. Göz kenarlarında yığılma olan ve kaş kenarlarını hafif kaldırmak isteyen hastalar için de botoks kullanılabilir. Göz çevresindeki ince çizgilerin ve kırışıklıkların iyileştirilmesinde, göz altlarının aydınlatılmasında Somon DNA uygulamasından yararlanılabilir. Uygun mezoterapi ürünleri kullanıldığında göz altındaki morlukların, koyu renkli halkaların, bu bölgedeki şişliklerin ve torbalanma sorunlarının azaltılması mümkündür. Göz altında oluşan morluklar için dolgu ve lazer yöntemlerine de başvurulabilir.

Çekik göz estetiği nedir

Çekik göz estetiği nedir?

Alt göz kapağının gevşemesi ve göz kenarlarının sarkması, kişinin sürekli üzgün ve yorgun görünmesine yol açar. Bu durum basında “badem göz estetiği” olarak tanımlanan tıbbi adıyla “kantopeksi” olarak adlandırılan yöntemle giderilebilir. Bu yöntemde alt göz kapağı gerginleştirilir ve göz kenarları yükseltilir. Çekik göz estetiği ile birlikte göz kapağı estetiği, kaş kaldırma ve şakak germe ameliyatları da yapılabilir. Bu işlemlerle gözlerin daha genç görünmesi sağlanır.

Göz çevresi estetiği ameliyatları sonrasında neler yaşanır

Göz çevresi estetiği ameliyatları sonrasında neler yaşanır?

Sadece üst göz kapağına işlem yapılacaksa ameliyat 45 dakika sürer. Alt göz kapağına yönelik ameliyatlar 1.5 saat civarındadır. Göz çevresi estetiğine germe ameliyatları da eklenecekse bu süre daha da uzar. Çoğunlukla hastalar aynı gün taburcu olur. İlk 2 gün bir miktar şişme ve morarma görülmesi normaldir. Bunu azaltmak için buz uygulanması önerilir. Hastalar 3. gün televizyon izleyebilir, kitap okuyabilir, güneş gözlüğü takarak dışarı çıkabilir. 7. gün tüm dikişleri alınmış olur. Dikişler alındıktan sonra hasta işine dönebilir. Kalan morluklar kapatıcı makyajlarla gizlenebilir. Yaklaşık 3 hafta sonra yüz büyük oranda normale döner. Hastaların ameliyat sonrası 3 ay güneşten korunmaları gerekir.

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.