DOLAR 32,2852
EURO 34,7954
ALTIN 2.401,86
BIST 10.258,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Sal 25°C
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 16°C

Sağlık Durumu Bakanlığı’nın psikolojik yardım hatlarını telefon yağmuru

24.04.2020
A+
A-

Uyruk Gazetesi’nden Aykut Yılmaz’ın haberine göre Sağlık Bakanlığı’nın 81 ilde kurduğu psikososyal destek hatları şiddet zamanlar geçiren vatandaşın ve sağlık durumu çalışanlarının umudu oldu. Takriben bir aylık zaman içinde destek hatlarına 25 bin 261 kişi başvurdu. Destek hattındaki uzmanlara danışan ailelerden azami “Çocuklarımı nasıl yönetebilirim?” sorusu gelirken, süreçle ilgili ise “Virüs ne zaman sona erecek?” sorusu birincil sırada yer aldı.

Koronavirüs salgınına karşısında yoğun uğraş veren afiyet çalışanları ise en çok “Aileme ve yakınlarıma bulaştırma ihtimali beni çok kaygılandırıyor bu durumla nasıl başa çıkabilirim?” sorusunu yöneltti.

25 binden artı soru

Kovid-19 ile mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığı 30 Mart itibarıyla 81 ilin tamamında, psikososyal destek hatlarını faal hale getirdi. Halkın ve sıhhat çalışanlarının değişen günlük hayat alışkanlıkları, kendileri ve sevdikleri için duydukları yoğun kaygı, yaşadıkları öfke, korku, umutsuzluk gibi duygulardan kaynaklı stresin en aza indirebilmesi, kronik ruhsal bozukluğu olan ve takibi gereken bireylere ve ailelerine verilen desteğin sürdürülmesi, sosyoekonomik sorunlar yaşayanlara dürüst yönlendirmenin yapılması için kurulan hatlarda, salgın öncesinde de illerinde tayin yapmakta olan erişkin ve çocuk ergen psikiyatristleri, psikolog, sosyal çalışmacı ve çocuk gelişimcilerden oluşan ekipler hizmet vermeye başladı. Psikososyal yardım hattına 23 Mart-20 Nisan 2020 tarihleri arasında 4 bin 9’u afiyet çalışanı edinmek üzere toplam 25 bin 261 kişi başvurdu.

Psikososyal Takviye Danışmanlık hatlarına vatandaşlardan en fazla endişe düzeyindeki artışla bağlantılı başvuru formu geldi. Bu çerçevede ağırlıklı olarak uzmanlara şu sorular yöneltildi:

Kaygılarını anlattılar

“Işlem içerisinde ruh haline yansıyan negatif etkileri (anksiyete bozukluğu, üzüntü, ruhsal çökkünlük, uyku bozukluğu, yeme bozukluğu, madde bağımlılığı, panik hücum, bunalım) nasıl düzenleyebiliriz? Yakın temas ve aileye hastalığı bulaştırma konusunda yaşanılan kaygıları nasıl minimuma indirebiliriz? Kovid-19 muyum şüphesiyle yaşadığım anksiyete sorunlarından nasıl kurtulabilirim? Salgın nedeniyle yaşadığımız stresi nasıl yönetebiliriz? Stresle baş etmek için fazla sigara kullanımını azaltmayı nasıl sağlayabiliriz? Daha önce kaygım vardı acilen daha da arttı ne yapabilirim?”

Aile ile ilgili konularda ise “Çocuklarımı nasıl yönetebilirim?” sorusu ilk sırada yer aldı. Bu soruyu, “Birlikte yaşadığımız yaşlıları nasıl öneri edebiliriz? Bu süreçte aile fertleri nasıl süre geçirebilirler? Aile içerisindeki iletişim sorunlarını nasıl çözebiliriz? Çocuklara bu durum anlatılmalı mı? Nasıl anlatılmalı?” soruları takip etti.

Virüs ne süre bitecek?

Süreçle ilgili ise uzmanlara en fazla “Virüs ne zaman sona erecek?” sorusu yöneltildi. Herkesin cevabını merakla beklediği bu soruyu, “Kovid-19 vakası görülen hastaneler hakkında data edinebilir miyiz? Hastanede yatan yakınlarımızın durumu hakkında data edinebilir miyiz? İlacı biten psikiyatri hastaları ilaçlarını nasıl ve nereden temin edebilirler? Bedensel semptomlar ile ilgili en içten bilgiler nelerdir? Sokağa çıkma yasağı ile ilgili nasıl data edinebiliriz?” soruları izledi.

‘Bulaştırma ihtimali fazla kaygılandırıyor’

Psikososyal Takviye Danışmanlık hatlarına başvuran sağlık durumu çalışanları ise ağırlıklı olarak şu soruları yöneltti:

“Aileme, yakınlarıma bulaştırma ihtimali beni fazla kaygılandırıyor bu durumla nasıl başa çıkabilirim? Bu hastalık ya beni de bulur ve sevdiklerime hasar verirse ben ne yaparım? Kendimde ve yakınlarımda kesintisiz kovid-19 tanılarının olup olmadığını denetim ediyorum ne yapmalıyım? Stres ve endişe durumları ile nasıl baş edebilirim?”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.