DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Sağlık Bakanlığı’ndan e-Nabız Açıklaması: İddialar Gerçek Dışı

Sağlık Bakanlığı, e-Nabız ile ilgili ortaya atılan iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Bu açıklama ile kullanıcıların güvenliği ve veri gizliliği konusundaki endişeleri giderildi. Detaylar için makalemizi okuyun.

11.10.2024
A+
A-

e-Nabız Hakkında Sağlık Bakanlığı’ndan Açıklama

Son günlerde bazı internet sitelerinde e-Nabız’ın satıldığına dair haberlerin yer almasının ardından, Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Bakanlık, sistemin hiçbir ülkeye satılmadığını ve Sağlık Bakanlığı’ndan izin alınmadan satılamayacağını vurguladı.

İDDİALAR GERÇEK DIŞI

Açıklamada, “Ülkemize özgü olarak geliştirilmiş e-Nabız Kişisel Sağlık Kaydı Sistemi’nin Katar’a satıldığı yönündeki iddialar tamamen gerçek dışıdır. e-Nabız, Bakanlığımızın amaç ve hedefleri doğrultusunda tasarlanarak geliştirilmiş ve tüm unsurlarıyla Sağlık Bakanlığı’na aittir. Bugün itibarıyla e-Nabız’ın aktif kullanıcı sayısı 70 milyonu bulmuş, 39 farklı merkezi sistemle entegre olan 30 binden fazla sağlık tesisi ile güvenli bir ortamda haberleşen devasa bir bilgi sistemleri bütünü haline gelmiştir.” denildi.

E-NABIZ MİLLİ PROJELERDEN BİRİ

Bakanlık, e-Nabız sisteminin hiçbir ülkeye satılmadığını, izinsiz olarak da kullanılamayacağını belirterek, “e-Nabız ve benzeri milli projeler, Türkiye’yi sağlık bilişimi alanında dünya çapında örnek gösterilen bir konuma taşımıştır. Bu alanda yaratılan başarılı atmosfer, birçok Türk şirketinin edindiği kıymetli tecrübeleri yurt dışında sağlık bilişimi hizmetleri sunmak için kullanmalarına da olanak tanımaktadır.” ifadelerine yer verildi.

KİŞİSEL SAĞLIK VERİLERİ İDARİ VE TEKNİK TEDBİRLERLE KORUNUYOR

Vatandaşların kişisel sağlık verilerinin satılması veya üçüncü kişilere açılmasının mümkün olmadığına dikkat çekilerek, “Vatandaşlarımızın kişisel sağlık verileri, başta 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve ilgili mevzuatlar uyarınca en yüksek idari ve teknik tedbirler alınarak korunmaktadır. e-Nabız, ülkemizin ihtiyaçlarına göre geliştirilmiş olup, barındırdığı verilerin gizlilik ve güvenlik ihtiyacına binaen Bakanlığımızın Kritik Varlıklar listesine dahil edilmiştir.” denildi.

Son olarak, “e-Nabız, Türkiye Cumhuriyeti devletinin medarı-iftiharıdır ve tüm hakları Bakanlığımıza aittir. Teşhis ve tedavi sürecindeki rolü ile sağlık sisteminin temel unsurlarından biri haline gelmiştir. Vatandaşlarımızın kendi sağlıklarını yönetmelerinde önemli bir araç olan bu sisteme karşı yalan haberlerle güven kaybı oluşmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Çirkin ve gerçeğe aykırı haberleri üreten ve yayanlara karşı tüm yasal yollara başvuracağımızı kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.” şeklinde ifade edildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.