DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C

Sağlık Bakanlığı, Salgın Rehberini Güncellendi: Pek Çok İşletmeye HES Zorunluluğu Getirildi

05.07.2021
A+
A-

Geçtiğimiz haftalarda aşılanma yaşının önce 30’a sonra 18’e indirilmesinden sonra pandemi ile ilgili yasakların 1 Temmuz itibarıyla kalkacağını duyurmuştu. Ülke yavaş yavaş normalleşme adımları atarken Sağlık Bakanlığı, vatandaşların dikkatli olmaları gerektiğini de hatırlatıyor.

Bugün pandemi yasaklarının kalkması ile vatandaşlar normalleşme sürecine girerken Sağlık Bakanlığı, Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberini güncelledi. Yapılan güncellemede HES kodu ile ilgili güncellemeler ve işletmelerin uyması gereken tedbirler belirtildi.

HES kodu kontrolü zorunlu olacak

HES kodu Kontrolü

Yapılan güncellemeye göre AVM, kuaför, güzellik salonu, berber, kırtasiye ve benzeri iş yerlerinin tamamında HES kodu kontrolü zorunlu olacak. Ayrıca bu tür işletmeler için sosyal mesafe kuralında da yeni bir öneri yapıldı.. Bu karar alınırken İçişleri Bakanlığı’nın genelgesinin dikkate alındığı ve Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Filyasyon Ekipleri ve Hasta İzleniminde yapılan güncellemelere göre, daha önceden 1 metre olan sosyal mesafenin 2 metreye çıkarılması önerildi.

Ayrıca bu işyerlerinde “maskesiz ve 2 metreden yakın mesafede 10 dakika süreyle bir arada bulunulmasının” yakın temaslı olarak değerlendirileceğini de belirtti. 10 dakika olarak güncellenen bu süre daha önce 15 dakika olarak açıklanmıştı. Ayrıca 2 metreden yakın mesafede 10 dakikadan uzun temasta bulunacak kişilerin yüz siperliği kullanması gerektiği ifade edildi.

HES kodunun kullanım alanları artacak

Berberde Hes Kodu Kontrolü

Rehberde güncellenen bilgilere göre AVM gibi alanlarda kullanılan HES kodu uygulaması daha fazla sektörde kullanılmaya başlanacak. Buna göre restoran, kafe, lokanta, pastane, börekçi gibi içerisinde yeme-içme hizmeti sunan işletmelerde, spor salonu ve halı saha gibi tesislerde girişte HES kodu kontrolü yapılacağı açıklandı.

Ayrıca Kurban Bayramı öncesinde hayvan satış ve kesim alanlarının girişlerinde de HES kodu sorgulaması yapılması gerektiği belirtildi.

Son olarak iş yerlerinde ortak kullanım amacıyla gazete, dergi ve broşür gibi basılı materyallerin bulundurulabileceği bildirildi. Bu materyalleri kullanan kişilere temastan önce ve sonra el antiseptiği kullanılması ve el yıkaması gibi hijyen kuralları hatırlatılacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.