DOLAR 32,5997
EURO 34,8019
ALTIN 2.497,50
BIST 9.472,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

Sağlık Bakanı’ndan corona virüsü ilacı tepkisi! Prof. Dr. Ercüment Ovalı’nın corona virüsü ilacı olarak Dornaz Alfa kullanılabileceğini açıklamasına…

18.04.2020
A+
A-

Bilim Kurulu toplantısı sonrasında kameraların karşısına geçen Dr. Fahrettin Koca “sosyal medya üzerinden aşı çalışması yapılmaz, insanların umudu ile oynanamaz” diyerek şu ifadelerini kullandı;

“Sözü edilen ilaç, uluslararası bir ilaç firmasının patentli ve Türkiye’de ruhsatlı bir ilacı. Akciğerde tıkaç olan hastalara uygulanıyor ve fayda görülüyor. Bu ilacın COVID-19’a faydalı olduğuna dair laboratuvar ve klinik çalışmaların başladığını biliyoruz.

Biz Türkiye’de hem aşı hem tedavi ile ilgili çalışma yapan tüm üniversite ve kurumlara çağrıda bulunduk. 23 Mart’ta aşı ve tedavi ile ilgili herhangi bir çalışma varsa bunu projelendirip bize başvurun dedik, oradan bize gelmedi.

Biz böyle bir çalışmanız olabilir, bunu bize bildirin dedik. Dünyada araştırmanın nasıl yapılacağı bellidir, sosyal medya üzerinden insanların umudu ile oynanamaz. Biz bu topraklara aidiyet içerisinde olan, insanlığa faydalı çalışma yapan herkes bizim için kıymetlidir.

Türkiye corona virüsü vaka ve ölü sayısı: 17 Nisan

Türkiye corona virüsü vaka sayısı ve corona virüsü ölü sayısı, Sağlık Bakanı tarafından her akşam açıklanıyor. İşte 17 Nisan 2020 itibariyle ülkemizdeki son durum!

Yayın, araştırma ve çalışmanın nasıl yapıldığı çok iyi bilinir. 23 Mart’ta çağrımıza cevap verilseydi, klinik çalışmalar yapılırdı. Sosyal medya üzerinden aşı çalışması yapılmaz.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap: Türkiye’de henüz kullanılmadı!

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Haber Global’e yaptığı açıklamada bu ilacın şu ana kadar Türkiye’de hiç kullanılmadığını, başka ülkelerde ise klinik çalışma amacıyla çok küçük hasta gruplarında kullanıldığını belirtti.

Olağan üstü günlerden geçtiğimizi ve hızlı bir şekilde yayılan bu hastalığın önüne geçebilmek için herkesin elinden gelenin fazlasını yapmaya çalıştığını belirten Azap, bunun verdiği heyecanın bilimsel akış şemalarının dışına çıkılmasına neden olabildiğini vurguladı.

Bu tür heyecanlı açıklamaların insanlarda gereksiz ve bilimsel zemini olmayan güven ve umut duygusuna sebep olduğunu dile getirdi. Sözlerine şu şekilde devam etti;

“Daha sonra hayal kırıklığı ve umutsuzluk gelişebilir diye endişelerim var benim kişisel olarak. O yüzden bunları çok dikkatli bir şekilde değerlendirmek lazım. Çok sayıda çalışmalar var ama hala tedavide etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış bir ilacımız yok.”

“Tedavi için kullanıma girme olasılığı var demek doğru olur. Pek çok ilaç için de bu durum söz konusu. Bizim için bir ilacın hastalık tedavisinde kullanılabilir olması için karşılaştırmalı, kontrollü çalışmalara ihtiyaç var. Ancak o zaman bunun fazladan bir katkısı olduğunu söyleyebilirsiniz. Hastalar üzerinde denenmesi gerekiyor.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.