Safiye Ayla Targan, 27. Yılında Anıldı
Safiye Ayla Targan, 27. yılında anılıyor. Sanatçının hayatı ve eserleriyle ilgili detayları keşfedin.
Türk Sanat Müziği’nin önemli temsilcilerinden biri olan Safiye Ayla Targan, vefatının 27. yılında Türk Eğitim Vakfı (TEV) tarafından düzenlenen bir etkinlikle yad edildi. Targan ve eşi Şerif Muhiddin Targan için Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki kabirleri başında Kur’an-ı Kerim okunarak dualar edildi.
TEV Avrupa Yakası Bağışçılarla İlişkiler Müdürü Servet Dalay, etkinlikte yaptığı açıklamada, Targan’ın Cumhuriyet tarihinin en değerli sanatçılarından biri olduğunu vurgulayarak, “Hem sesiyle hem de yaşamıyla bizlere örnek oldu. Yaşamını müziğe, tüm mal varlığını ise eğitime adayan Safiye Ayla, 1932 yılında Atatürk’ün de dinlediği en beğenilen seslerden biri olmuştur.” dedi.
Adına Verilen Burslar ve Eğitime Katkısı
Dalay, Targan’ın sıkça Mustafa Kemal Atatürk‘ün huzurunda şarkılar söylediğini belirterek, “Bir konserinde Sadettin Kaynak‘ın Kurtuluş Savaşı’nı konu alan ‘Yanık Ömer’ adlı eserini seslendirdi. Atatürk’ün ona verdiği öğütlere uyarak hayatını şekillendiren Safiye Ayla, yıllar süren sanat kariyerinden elde ettiği kazancı ‘Memleketin en büyük ihtiyacı eğitimdir’ diyerek vakfımıza bağışladı.” ifadelerini kullandı.
Targan’ın yaptığı bağışın ardından, vefatına kadar TEV Mütevelli Heyeti üyesi olarak eğitime hizmet ettiğini dile getiren Dalay, şunları ekledi: “Kendisi, Türkiye tarihinde sahneye çıkan ilk kadın solistlerden biri ve Cumhuriyet dönemi sanatçısı olarak birçok başarı ve ilke imza atmış bir azim ve cesaret timsali. Yaşamı boyunca karşılaştığı zorluklara rağmen başarıyı yakalamış örnek bir yaşam öyküsüne sahiptir. Sadece kendi hayat hikayesiyle değil, aynı zamanda verdiği burslarla da birçok gencin hayatına dokundu. Adına kurulan burs fonundan bugüne kadar 2.012 öğrenciye burs verilmiştir.”
Dostlarından Anılar ve Hatıralar
Targan’ın vefatının 27. yıl dönümünde, dostlarından gazeteci Seraceddin Zıddıoğlu da anılarını paylaştı. Zıddıoğlu, “Safiye Ayla, konuşması, diksiyonu ve salondaki hakimiyetiyle müthiş bir insandı. Rahmetli Şerif Muhittin Efendi’nin vefatının yıl dönümünde, Müzeyyen Senar, Vehbi Koç gibi isimlerle bir araya gelip dualar okunur, ardından eski şarkılar söylenirdi. Bu buluşmalarda hep Atatürk’ün sevdiği şarkılar da okunur, yad edilirdi.” şeklinde konuştu.
Bu anma programı, Safiye Ayla’nın müziğe ve eğitime katkılarını bir kez daha hatırlatırken, onun unutulmaz mirasını yaşatmaya devam etmektedir.