DOLAR 35,4151
EURO 36,4764
ALTIN 3.049,92
BIST 10.020,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Yağmurlu
İstanbul
11°C
Yağmurlu
Cts 10°C
Paz 5°C
Pts 6°C
Sal 8°C

Robotlar kendini iyileştirebilecek!

29.05.2018
A+
A-

Carnegie Mellon Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, yumuşak malzemelerde çok sık görülen yüzey hasarlarını gidermek için yeni bir yöntem buldu. Carmel Majidi ve ekibi, robotların daha uzun süre görev yapabilmeleri ve daha dayanıklı olabilmeleri için bir tür polimer üzerinde çalışmalarını yürüttü.

Artık çip yutabiliriz!

Hastalık teşhislerinde yutulabilir çip dönemine çok az kaldı. Geliştirilen yeni bir yutulabilir çip, rakiplerinden farklı olarak bakterilerden oluşan bir sensör kullanıyor. Bu sayede vücuda hiçbir zarar vermiyor.

Hem esnek hem de hasara dayanıklı bir malzeme oluşturmak için galyum-indiyum bazlı bir metal alaşımının sıvı mikro damlacıkları, yumuşak ve elastomer bir kabuğa yerleştirildi. Bu hibrid sıvı, birçok kez hasar gördüğünde bile otomatik onarım yapabiliyor. Elektriksel olarak yalıtkan özelliği sayesinde robotun elektriksel olarak arızalanmasını da önlüyor.

Diğer kendi kendini iyileştiren yumuşak elektronik cihazlar, ısı ve nem artışı veya manuel olarak yeniden monte edilmeye ihtiyaç duyuyor. Metal-elastomer kompozit ise yeni elektriksel yollar oluşturarak kendini iyileştiriyor. Dolayısıyla herhangi bir dış etkiye gerek ihtiyaç duymuyor.

Yeni nesil robot cilt, robotu mekanik olarak değil, elektrik tesisatını korumak için geliştirildi. Nöroplastiteyi tamamen taklit etmeyen bu çalışma, robotlar ile insanların daha  güvenli bir şekilde etkileşime girmesini sağlayacak.

Yeni malzeme, robotların yanı sıra hava aracı olan zeplinlerde de kullanılabilecek özelliklere sahip. Bu sayede zeplinlerde güvenlik sağlanarak, olası bir tesisat kazalarının önüne geçilebilir. Ancak malzemenin, ticari olarak ne zaman kullanılacağına yönelik henüz bir açıklama yapılmadı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.