DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Rize’de Anlamlı Gelenek: Ölen Yakınlarının Fotoğraflarıyla Hatıralar Yaşatılıyor

Rize’de ölen yakınlarının fotoğraflarıyla hatıralar yaşatılıyor. Geleneksel ve anlamlı bu uygulama, sevdiklerin anısını canlı tutuyor.

12.07.2025
A+
A-

Rize’nin Çayeli ilçesinde uzun süredir devam eden ve gönüllerde özel bir yer edinen bir gelenek, hayatını kaybeden yakınların ve dostların anılarını canlı tutuyor. Her gün aynı masaya oturarak, kaybettikleri sevdalarının fotoğraflarını gören Dursun Yazıcı, artık bu fotoğrafların yanında onun hatırasını da taşıyor.

Çayeli’nin sevilen çay ocaklarından biri olan bu mekanda, ölenlerin ve yakınlarının fotoğrafları duvarlara özenle asılarak, onların hatıralarını yaşatmak amacıyla bir araya getiriliyor. Bu gelenek yaklaşık dört yıldır devam ediyor ve özellikle Yazıcılar Mahallesi ile çevre mahallelerde yaşayanlar arasında büyük anlam taşıyor. Geçtiğimiz yıl, burada yaptığı röportajda oğlunun fotoğrafını sevgiyle gösteren ve “Benim ballı oğlum” diyerek onun hatırasına sıkı sıkıya sahip çıkan Dursun Yazıcı, ne yazık ki kısa bir süre sonra vefat etti.

Hakkında konuşan yakınları, onun her gün çay ocağına gelip oğlunun fotoğrafını görerek özlem giderdiğini ve bu geleneksel alışkanlığını büyük bir sevgiyle sürdürdüğünü belirtiyorlar. Dursun Bey, röportajında “Evladım burada; 6 ay oldu evladımı kaybedeli, onun da fotoğrafını buraya astık. Burada çay içerim ve onunla hasret gideririm. Burada böyle beni evladım bıraktı gitti; 41 yaşındaydı evladım, böyle bir acıyı Allah kimsenin başına vermesin” ifadeleriyle duygularını dile getirmişti.

Ölüme ve Anılara Duyulan Derin Saygı

İşletme sahibi Hakkı Yazıcı, bu geleneksel uygulamanın yaklaşık 12 yıldır devam ettiğine vurgu yaparak, “Bizler de geleneklere sahip çıkıyoruz. Dursun bey benim akrabam ve ona ait olan bu anıların yaşatılması bizim için büyük önem taşıyor. Geçen yıl onun ve oğlunun fotoğraflarını buraya yerleştirdik. O, ‘Ballı oğlum’ diyerek sevgiyle anıyordu oğlunu ve gözleri yaşararak onu gösteriyordu. Şimdi ise bizler onun yerine, onun anısına sahip çıkıyoruz” dedi.

Öte yandan, Dursun Yazıcı’nın yakınları arasında da büyük bir üzüntü hakim. Nusret Yazıcı, “Dursun bizim mahallemizin sevilen bir simasıydı. Maalesef yaptığı röportajdan kısa süre sonra biz onu kaybettik. Oğlu için derin bir acı yaşayan Dursun Bey, şimdi de bizler onun acısını paylaşıyoruz. Bu köşedeki herkes, vefat eden yakınlarını anmak için burada bulunuyor. Allah hepsine rahmet eylesin” diyerek duygularını dile getirdi.

Sonuç ve Anlam

Bu gelenek, sadece bir hatıra değil, aynı zamanda bir dayanışma ve sevgi göstergesidir. Her yaştan insan, kaybettiklerinin fotoğraflarını görerek, onları anmak ve hatırlamak için burada bir araya geliyor. Bu uygulama, yaşamın ve ölümün iç içe geçtiği bu güzel ilçede, sevgi ve saygının en güzel örneklerinden biri olarak devam ediyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.