DOLAR 32,6007
EURO 34,8119
ALTIN 2.491,55
BIST 9.463,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

Reflü Belirtileri Nelerdir, Reflüye Ne İyi Gelir?

17.07.2021
A+
A-

Reflü nedir? Reflü belirtileri nelerdir? Reflüye ne iyi gelir? Reflü belirtisi olanların uzak durması gerekenler nelerdir? Reflüyle alakalı tüm merak edilenler haberimizde…

Reflü nedir? Reflü belirtileri nelerdir? Reflüye ne iyi gelir? Son zamanların en fazla görülen hastalıklarından biri olan reflü, sağlıksız beslenme alışkanlıklarının giderek artmasıyla çok daha sık rastlanmaya başladı. Kişilerin yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkileyen reflü hakkında bilmeniz gereken her şeyi sizin için araştırdık…

Yemeklerden sonra midede oluşan hazımsızlık, ekşime, yanma gibi durumlar çok rahatsızlık verici bir durumdur. Çoğu kişide sıklıkla görülen bu durum yemek borusuna hatta ağıza kadar gelen yemek ve mide asidinin gelmesi ciddi yanma ve yakınmalara neden olur. 

Çoğu kişide oluşan bu durum genellikle geçici bir durumdur ve zamanla ortadan kalkar. Fakat çoğu kişide geçici olan bu durum bazı kişilerde ise tam tersi uzun süren bir hastalık halini almaya başlar. Bu kişilerde sık sık oluşan ve oldukça ağrılı bir hastalık halini alır. Yapılan araştırmalara göre ülkemizde insanların %20 sinde rastlanmaktadır.  Toplumumuzda oldukça sık rastlanan bir hastalıktır. Kadınlarda daha sık görülmesine rağmen, erkeklerde ciddi yemek borusu hasarı oluşumu daha fazla oluşur.

REFLÜ NEDİR?

Yemek borusunun son kısımlarında yer alan sfinkter kapağının bir müddet sonra işlevini yitirmesiyle oluşan mide asidi ve safranın, mideden yemek borusuna kaçmasıyla oluşan rahatsızlığa reflü denir. 

REFLÜ NEDENLERİ NELERDİR?

Sindirim sistemi rahatsızlıkları olarak sıklıkla karşımıza çıkan reflünün oluşumunda bir çok etken bulunmaktadır. Dikkat edilmediği takdirde ciddi problemlere yol açmaktadır. Mide asidinin yemek borusuna ilerlemesiyle oluşan reflü; stres, düzensiz beslenme, aşırı alkol tüketimi ve aşırı baharat tüketimi gibi nedenlerden kaynaklanır. 

Sigara, alkol, baharatlar, çikolata, ekşi yiyecekler, aşırı yağlı yiyecekler, asitli içecekler, gazlı içecekler reflü oluşumunu tetikleyen en önemli nedenlerdendir. Yemeği hızlı yemek, yastıksız uyumak, aşırı kilo almak gibi etkenlerde reflü oluşumuna neden olabilir.

REFLÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Mideden boğaza doğru çıkan genellikle de yemeklerden sonra oluşan yanma, ekşime ve hazımsızlık reflünün en önemli belirtilerindendir. Mide ya da yemek borusunda oluşan yanma hissi reflünün en çok görülen belirtisidir. Baharatlı, yağlı gıdalar, çikolata, alkol veya taze sıkılmış meyve suları tüketildiğinde artan şikâyetler reflünün diğer belirtilerindendir. Mide asidinin ağıza gelmesi de en belirgin belirtilerdendir. 

Ağrılı yutkunma, geğirti, hıçkırık, bulantı ve kusma ise daha ender ortaya çıkan belirtilerdir. Reflü öksürüğe, ses kısıklığına, diş çürüklerine ve boğaz arısına da neden olabilir. 

Reflünün sık görülen belirtileri;

– Mide, yemek borusu ve boyunda görülen yanma hissi

– Ağızda oluşan ekşime ve kötü tat

– Yastıksız yatmada mide bulantısı ya da ağıza gelen sıvı

– Kuru öksürük

– Ağız kokusu

– Geğirme isteği

– Şişkinlik

– Ses kısıklığı

– Yutma güçlüğü 

REFLÜYE NE İYİ GELİR?

Reflü tedavisi için öncelikli olarak uzmanına tedavi olmalısınız. Uzman tedavisinin yanında evde uygulayabileceğiniz basit yöntemlerle takviye edebilirsiniz. Reflü tedavisinde yapmanız gerek en önemli şey beslenmenize dikkat etmeniz olmalı. Reflünün en önemli nedeni sağlıksız beslenme olduğu düşünülürse, bu süreçte ne yediğinize özellikle dikkat etmelisiniz. 

Reflüye iyileştirmede etkili olan yiyecekler arasında papatya, meyan kökü ve hatmi yer alır. Meyan, mide asidinin etkilerini sakinleştirmeye yardımcı olur. 

Reflü tedavisi esnasında tüketmeniz gereken besinler ise şöyle: Bitki çayı, az yağlı veya yağsız süt, bitki bazlı süt, havuç suyu, aloe vera suyu, lahana suyu, pancar, karpuz, ıspanak, salatalık veya armut gibi daha az asidik gıdalarla yapılan taze sıkılmış içecekler, su, hindistan cevizi suyu tüketebilirsiniz.

Yeterli su tüketimi her şeyde olduğu gibi reflü tedavisinde de çok fayda sağlayacaktır. Bu yüzden su içmeye özen göstermeli ve su içmeyi asla unutmamalısınız!

Reflü oluşumunu engellemek için mutlaka beslenmenize dikkat etmelisiniz. Düzenli ve sağlıklı beslenme reflü belirtilerinin azalmasındaki en önemli etkendir. 

Muz

Lif bakımından zengin muz, günde 1-2 defa tüketilmesi halinde reflüye karşı etkili olacaktır.

Elma

Tıpkı muz gibi lif bakımından zengin olan elmayı, isterseniz meyve olarak yiyebilir, isterseniz de aktardan alacağınız çayı ile her gün tüketerek midenizi reflüden uzak tutabilirsiniz.

Zeytinyağı

Reflüye karşı en etkili yöntem olarak görülen zeytinyağı, uzun süre kullanımda oldukça faydalıdır. Her sabah kahvaltıdan önce içeceğiniz çeyrek çay bardağı zeytinyağı gün içerisinde yaşadığınız mide yanmalarının azalmasında etkili olacaktır. Zeytinyağının saf olması çok önemlidir.

Yulaf

Reflü rahatsızlıklarında uzmanlar tarafından önerilen yulaf, mide asitlerinin dengelenmesinde oldukça etkilidir. Her gün istenilen sıklıkla tüketilebilir.

Kereviz

Kerevizinde reflüye karşı etkili olduğu bilinmektedir. Yemeklerde kullanılabileceği gibi, sapı ve yapraklarını kaynatıp tüketmenizde reflünün etkilerinin azalmasında yardımcı olacaktır.

REFLÜ SORUNU OLAN KİŞİLERİN UZAK DURMASI GEREKENLER

Öncelikle midenizi rahatsız edebilecek sağlıksız gıdalardan uzak durmalısınız. Asit içeren alkol, gazoz, kola, limonata gibi içeceklerin yanı sıra aşırı baharatlı, aşırı yağlı ve hazır yiyeceklerden uzak durmalısınız. Sigara kullanımından ve içildiği ortamdan uzak durmanızda faydanıza olacaktır.

Yastıksız yatmak reflüyü tetikleyen nedenlerden olduğu için en az 30 cm yüksekliğinde bir yastık kullanarak uyumalısınız. 

Fazla kilo reflüyü olumsuz etkilediğinden dolayı kilo kontrolünü sağlamalı, fazla kilolardan kurtulmalısınız. Bunun için ilk adım porsiyonlarınızı küçültmek iyi bir fikir olacaktır. 

Reflü yanmalarını artıran bir diğer neden de aşırı sıcak ve soğuk yiyeceklerin tüketilmesidir. Reflüyü engellemek için aşırı sıcak ve soğuk yiyeceklerden uzak durmalısınız. 

Naneli besinler de reflüyü tetikleyen nedenler arasında olduğu için bu süreçte nane içeren besinlerden de uzak durmalısınız. 

– Asitli meyveler

– Yağlı yiyecekler

– Yumurtanın sarısı

– Baharatlı yiyecekler

– Alkol

– Dar kıyafetler

– Aşırı kilo

– Az miktarda sık sık yemeli

– Yatmadan 2-3 saat önce yeme işini bitirmelisiniz.

YEMEK YERKEN SU İÇMEYİN

Yemek yerken su içildiğinde yemek ve su birleşerek midede daha fazla hacim yaratarak, neden olduğu basınç ile mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçma olasılığını artırabilir. Bu nedenle reflü sorunu olanların su tüketimini yemek esnasında değil, öğün aralarında gerçekleştirmesi çok daha faydalı olacaktır.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.