DOLAR 32,5525
EURO 35,0287
ALTIN 2.429,51
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Rakamlar umut verici tedbirlere uymaya devam!

25.04.2020
A+
A-

Sağlık Durumu Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Tevfik Veciz, Prof. Dr. Levent Yamanel ve Doç. Dr. Sema Turan; çare, tanı ve önlemlerle son ortaya meydana çıkan rakamları Sabahleyin Gazetesi’nden Erhan Öztürk’e değerlendirdi. Son günlerde ortaya meydana çıkan rakamların ümit verici olduğunu kaydeden uzmanlar, “Tedbiri elden bırakmayalım. Evde kalmaya, sosyal mesafeye ve el hijyenine daha çok dikkat edelim. Azıcık daha sabır” görüşünde birleşti.

İşte değerlendirmeleri:

Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi (GATA) Yoğun Bakım ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Levent Yamanel: “Hasta sayılarının düşmesi ümit verici. Bir hafta bu süreci iyi gözlemlemek lüzumlu. Önceki gün ve dün ortaya çıkan rakamları değişmez tutarsak yakaladık demektir. Sıhhat Bakanlığı, bu süreci özellikle yoğun bakım sürecinde mükemmel yönetiyor. Evde kalmaya, sosyal mesafeye ve el hijyenine daha fazla uyarı etmemiz gerekli. Kırılmayı yakaladığımızı ümit ediyorum. Böyle giderse bayramdan sonradan biteceğini düşünüyorum. Tedavi ve tedbirlerle birlikte ortaya meydana çıkan rakamlar ümitli ve anlamlı.”

DÜŞÜYOR DİYE GEVŞEMEMEK LAZIM

Karadeniz Deknik Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Kısa Ve Öz: “Türkiye’nin koronavirüs tablosunda son bir haftada ortaya meydana çıkan rakamlar umut verici. Türkiye, yüzde 2.3 ile en düşük vefat oranına sahip olan ülkelerden biri. Bu, bizim hastalığı belirtiler ilerlemeden denetim altına aldığımızı kanıtlamakta. Vefat oranlarının stabilleştiği bir tabloyu çok net görüyoruz. Yaşamını yitiren vatandaşların sayısında da düşüş gözlemleniyor. Test sayımız yine önceki gün itibariyle 800 binlere yaklaştı. Tüm bu rakamlar bize sürecin sağlıklı yönetiltiğini gösteriyor. Burada vatandaşlarımıza büyük ödev düşüyor. Hem sokakta ayrıca de evde asgari önlem almamız şart. Fazla sevindirici ve umut verici sahiden. Ola Ki bugünün rakamlarını tek başına değerlendirmekte doğru değil fakat geçmiş 15 güne baktığımızda bu rakamlar istikrarlı yani ortaya çıkan durum şunu gösteriyor ki Türkiye bundan böyle olgu artma hızını atıl ayla getirdi.”

Ankara Şehir Halkı Hastanesi Yoğun Bakım Uzmanı Doç. Dr. Sema Turan: “Alınan önlemler yavaşça kendini gösteriyor. Sayılar değişmez kalınca, sıhhat hizmetinin de kalitesi artırıyor. Keza entübe hasta sayısı azalıyor keza de yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı. Bundan Böyle tedavide ne yapacağımızı daha iyi biliyoruz. İyileşen hasta sayısı ile koronavirüs tespit edilen aralarında rakamlar benzer ise önümüzdeki günlerde iyileşenlerin artacağını söyleyebiliriz. İzalasyon ve sosyal uzaklık kuralının çok büyük önemi var. Mayıs ayının ilk haftasında sürecin tez aşağıya içten ilerleyeceğini söyleyebiliriz. Azıcık daha dayanıklılık. Artık nasıl müdahale edileceğini de biliyoruz. Türkiye yoğun bakım konusunda da ileri. Yoğun bakımdaki hasta sayısında düşüşler önümüzdeki günlerde daha da artacaktır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.