DOLAR 32,5993
EURO 34,8293
ALTIN 2.495,94
BIST 9.463,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

Putin: Türk Akım’a katılım Macaristan’ın çıkarına

31.10.2019
A+
A-

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Macaristan’ın Türk Akımı doğal gaz boru hattından doğal gaz alabileceğini ve bunun Macaristan’ın çıkarına olacağını söyledi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile yaptığı görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Putin, ülkesinin Avrupa’ya doğal gaz ulaştırma konusunda Macaristan’ı önemli bir ortak olarak gördüğünü söyledi.

Türk Akımı doğal gaz boru hattının inşasının bu yıl sonuna kadar tamamlanacağını, gelecek yıl ise Bulgaristan ve Sırbistan kısmında çalışmaların yapılacağını belirten Putin, Macaristan kısmında ise sadece 15 kilometrelik bölümde çalışma yapılması gerektiğini ifade etti.

Putin, “Macaristan’ın Türk Akımı doğal gaz boru hattına katılımı Macaristan’ın çıkarına. Macaristan bununla kendi enerji güvenliğini sağlayabilecek.” dedi.

Macaristan ve Rusya’nın enerji alanındaki iş birliğinin devam ettiğine vurgu yapan Putin, Macaristan’ın petrol ihtiyacının yüzde 60’ını Rusya’dan karşıladığını ve Macaristan’ın tek nükleer tesisi konumundaki PAKS’a Rusya tarafından iki ek blok yapılması sürecinin devam ettiğini bildirdi.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl yüzde 30 artışla 7 milyar dolara yükseldiğini kaydeden Putin, ikili ticaretin arttırılması konusunda görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Putin, Başbakan Orban ile Suriye’deki son duruma dair bilgiler paylaştığını, Türkiye ile İran’ın ve Rusya’nın da büyük destek sağladığı Suriye Anayasa Komitesi toplantısının Cenevre’de bir kaç saat önce başladığını sözlerine ekledi.

İstanbul-Moskova-Berlin üçgeni

Orban ise Macaristan’ın coğrafi olarak Rusya, Almanya ve Türkiye’nin ortasında yer aldığını, bu ülkelerle iyi geçinme politikası güttüğünü belirterek, ”Macaristan, bin 100 yıldır İstanbul-Moskova-Berlin üçgeni içinde yer alıyor ve bundan sonra da burada olacak. Macar siyasetinin amacı, bölgesel olarak Macaristan’ı birinci derecede etkileyen güçler başta olmak üzere dünyadaki tüm büyük güçlerle iyi geçinmek.” ifadesini kullandı.

Ülkesinin enerji güvenliğine büyük önem verdiğini aktaran Orban, ”Macaristan’a Rusya doğal gazı sadece Ukrayna üzerinden gelebiliyorsa bu bizim egemenliğimiz açısından kötü bir durum. Macaristan’a farklı ülkeler üzerinden de gaz ulaşmasını istiyoruz. Türk Akımı bir seçenek. Ne kadar erken bağlanabilirsek o kadar iyi.” diye konuştu.

Rusya ile Macaristan arasındaki ikili ticaret hacminin Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya uyguladığı ambargodan dolayı düşüş yaşadığına dikkati çeken Orban, son dönemde iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin tekrar toparlandığını söyledi.

Orban, Macaristan’ın, NATO Büyükelçilerinin Ukrayna ile ilgili yayınlamak istediği ortak deklarasyonu veto ettiği şeklindeki haberlerle ilgiliyi soruya ise deklarasyon üzerinde görüşmelerin devam ettiği cevabını verdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.