DOLAR 32,4987
EURO 34,5779
ALTIN 2.477,99
BIST 9.551,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 19°C
Cum 15°C
Cts 18°C

Putin: Rusya’nın tahıl anlaşması kapsamındaki talepleri karşılanmalı

20.03.2023
A+
A-

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Tahıl Koridoru Anlaşması kapsamındaki taleplerinin karşılanması gerektiğini söyledi. Putin, “Tahıl ve gübrelerin, iyi beslenen Avrupa ülkelerine değil, Afrika’daki ihtiyaç sahibi devletlere gitmesine önem verilmeli.” dedi.

Anlaşma ne kadar uzatıldı? Rusya'dan tahıl koridoru açıklaması
Anlaşma ne kadar uzatıldı? Rusya’dan tahıl koridoru açıklaması Haberi Görüntüle

Putin, “Çok kutuplu dünyada Rusya-Afrika” konulu konferansta, Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında 22 Temmuz’da İstanbul’da yapılan Tahıl Koridoru Anlaşması’nın uzatılması ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Söz konusu anlaşmanın paket halinde imzalandığına dikkati çeken Putin, “Öncelikle Afrika ve diğer gelişmekte olan ülkelerin çıkarları doğrultusunda bu anlaşmanın paket niteliğinde olması konusunda ısrarcıyız. Bu ülkelerin büyük miktarda gıda ürünlerine ihtiyacı var. Rusya’nın bu konudaki tüm temel taleplerinin uygulanmasını istiyoruz. Tahıl ve gübrelerin, iyi beslenen Avrupa ülkelerine değil, Afrika’daki ihtiyaç sahibi devletlere gitmesine önem verilmeli.” diye konuştu.

Putin: Rusya'nın tahıl anlaşması kapsamındaki talepleri karşılanmalı - 1
Putin: Rusya-Çin ilişkileri tarihin en yüksek seviyesinde
Putin: Rusya-Çin ilişkileri tarihin en yüksek seviyesinde Haberi Görüntüle

Putin, anlaşma kapsamında Ukrayna’dan sevk edilen tahılın yüzde 45’inin Avrupa ülkelerine ve sadece yüzde 3’ünün Afrika’ya gittiğini belirterek “Tahıl Koridoru Anlaşması ancak pozisyonumuz hesaba katılırsa adil ve kapsamlı şekilde uygulanır. Buna bağlı olarak ilerideki katılımımız konusunda karar vereceğiz. Yine de 60 gün sonra anlaşmayı uzatmama yönünde karar alırsak, önceki dönemde gönderilen tüm ürünleri, Rusya’dan ihtiyaç sahibi Afrika ülkelerine ücretsiz vermeye hazırız.” ifadelerini kullandı.

“AFRİKA, ÇOK KUTUPLU DÜNYA DÜZENINDE LİDERLERDEN BİRİ OLACAK”

Afrika ülkeleri ile işbirliğine önem verdiklerini dile getiren Putin, bu ülkelerin Rusya’ya olan 20 milyar doları aşkın borcunu sildiklerini aktardı.

Putin, “Afrika devletleri, dünyadaki meselelerde ağırlıklarını ve rollerini sürekli artırıyor, siyaset ve ekonomi alanında kendilerini daha emin şekilde ortaya koyuyor. Afrika’nın yeni oluşan çok kutuplu dünya düzeninde liderlerden biri olacağına inanıyoruz.” dedi.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

Twitter Facebook
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.