DOLAR 32,4997
EURO 34,9321
ALTIN 2.433,52
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

PUBG Mobile ve PUBG Mobile Lite arasındaki farklar PUBG Mobile ve PUBG Mobile Lite arasındaki farklar neler? İki oyunu birbirinden ayıran temel özellikler…

01.06.2020
A+
A-

Hayatta kalma oyunları arasında en çok oynanan oyunlar arasında olan PUBG, hem dünyada ayrıca de ülkemizde yüksek indirme ve oynama istatistiklerine sahip. Oyun böyle olunca aralıksız yenilikler alıyor. Bu yenilikler hem oyun içinde ayrıca de yazılımsal kısımda oluyor. Oyuna gelen en büyük yenilikse, daha minik boyut ve özelliklere sahip olan bir yeni oyunu duyurması oldu. Duyurulan bu oyun çoğu konu bakımından ana oyuna tarafından oyuncu dostu yanlara sahip.

Bilhassa PUBG Mobile’ı akan ve yüksek grafik ayarlarıyla oynayabilmek için zinde bir işlemci ve ekran birimi ile yüksek kapasiteli bir pil gerekiyor. Fakat satışa sunulan giriş seviye ve orta segment telefonlarda bu oyunu oynamak zahmetli olabiliyor. Bazı durumlarda oyun oynansa da telefon ısınabiliyor. İşte bu ve buna yan nedenlerden dolayı iki oyun aralarında farklıklar bulunuyor. Bu farklılıklar oyunun daha çabuk ve oyuncu dostu olmasına avantaj sağlıyor.

PUBG Mobile vs PUBG Mobile Lite: Harita ve sunucular

İki oyun arasındaki belli başlı fark incelendiğinde karşımıza haritalar ve sunucular çıkıyor. Çünkü PUBG Mobile Erangel, Miramar, Sanhok ve Vikendi olmak üzere 4 farklı haritaya sahip. Fakat oyunculara hafiflik veren PUBG Mobile, Varenga ve Altın Sarısı Orman isimli 2 haritaya sahip. PUBG alışılmış, misafir etme, arena ve playlab olmak üzere 4 farklı moda sahip. PUBG Mobile Lite ise herzamanki ve davet isimli 2 ayrı modu oyunculara sunuyor.

PUBG Mobile dünya üstünde 6 farklı alan için sunucu hizmeti sağlıyor. Türkiye de Avrupa ve Orta Doğu sunucularının bütün ortasında yer alıyor. Dileyen oyuncular sunucular aralarında geçiş yapabiliyor. Ancak ülkemizden oyunu oynayacak oyuncular için en çabuk sunucular Avrupa ve Orta Doğu olarak kendisini gösteriyor.

PUBG Mobile Lite ise oyunculara sunucu değiştirme imkanı sunmuyor. Oyuncular bulunduğu konum ve internet değerlerine göre otomatik olarak sunucuya bağlanıyor.

PUBG Mobile vs PUBG Mobile Lite: Karşılaşma süresi

Her iki oyunda belirli rastlama süresine sahip. Banal bir PUBG Mobile karşılaşması 20-30 dakika aralarında bir zaman alırken, PUBG Mobile Lite 10 dakika civarında süren karşılaşmalarıyla biliniyor. Bu da daha kısa zaman oyun oynamak isteyen oyuncuların yararlanacağı bir özellik olarak uyarı çekiyor.

Alt ancak karşılaşmaların süresi oynanan haritaya kadar değişkenlik de gösterebiliyor. Fakat oyuncuların dışarıya kaldığı zaman kaybettiği hayatta kalma alanı, belirli süreler içinde daralıyor. Bu daralma sırasında fazla oyuncunun oyun dıştan kalması oyunun daha erken bitmesine de niçin olabiliyor.

PUBG Mobile vs PUBG Mobile Lite: Oyuncu sayısı

PUBG Mobile ve PUBG Mobile Lite arasındaki farklar incelendiğinde oyuncu sayısı belirgin bir şekilde kendini gösteriyor. Bir PUBG Mobile karşılaşmasında toplamda 100 oyuncu oluyor. Bu 100 oyuncu içinde tek oyuncular, ikili takımlar ve dörtlü takımlar olarak kendisini gösteriyor. Bütün oyuncuların dörtlü takım olarak oyuna dahil olduğunu var saydığımızda karşımıza 25 ekip çıkıyor. Takımlı oyunlar, dost olan oyuncuların bir arada oynayabilmesine olanak sağlıyor.

PUBG Mobile Lite ise karşılaşma içinde 60 oyuncuya sahip. Yine bu oyunda da tekli, ikili ve dörtlü oyun seçenekleri bulunuyor. PUBG Mobile Lite oyununda da dost oyuncular benzer takıma dahil olup rakiplere karşısında savaşabiliyor. Burada da dörtlü bir hesaplama yaptığımızda karşımıza 15 takım çıkıyor.

PUBG Mobile vs PUBG Mobile Lite: Kazanımlar

Her iki oyun da oyunculara galibiyetleri için özel sistemini devreye almış durumda. Bu sistemde oyuncuların oyunu oynarken kendilerine sağlayabilecekleri kolaylıklar bulunuyor. PUBG Mobile’da bunun adı Royale Pass iken PUBG Mobile Lite’da Winner Pass olarak belirlendi. İki oyundaki sistemin çalışma mantığı ise benzer.

Aradaki tek fark olarak, PUBG Mobile Lite’da bulunan Winner Pass’in oyuncular için daha çabuk gerçekleşmesi olarak görülüyor. Bunun sebebi ise daha evvelden belirttiğimiz üzere, oyunun hızlı ve hafif olmasına emrindeki.

PUBG Mobile vs PUBG Mobile Lite: Gereksinimler

Oyunların, telefon donanımı üzerindeki etkisi hakkında konuşacağımız kısmı gelmiş bulunuyoruz. PUBG Mobile’ın bir cihazda çalışabilmesi için Android 4.3 ya da daha yeni bir sürüm gerekiyor. aynı zamanda telefonda en düşük 2 GB RAM’e gereksinim duyuluyor. Oyunun kapladığı alan ise 2 GB gibi bir değere sahip.

PUBG Mobile Lite sistem gereksinimleri incelendiğinde ise oyunun çalışması için Android 4.0.3 ya da daha yeni bir sürüm gerekiyor. Oyun 1 GB RAM ve 500 MB depolama alanına gereklilik duyuyor. Oyunun bu noktada PUBG Mobile’a göre çok daha eksik sistem gereksinimine ihtiyaç duyduğu görülüyor. Bu da yüksek performansa sahip olmayan telefonlarda tatbik imkanı getiriyor.

PUBG Mobile vs PUBG Mobile Lite: Grafikler

PUBG Mobile Lite’ın daha düşük boyutlu olmasının bir numaralı nedeni grafikler olarak biliniyor. Çünkü oyunda bulunan grafik detayları PUBG Mobile’a göre daha az olarak dikkat çekiyor. Hem grafiklerin böyle olmasıyla birlikte oyunun antre seviye ve orta segment telefonlarda daha basit oynanması sağlanıyor. Fakat her iki oyunun da Unreal Engine 4.0 ile geliştirildiğini belirtmekte fayda var.

Oyuncuların bambaşka tecrübe yaşamasına olanak sağlayan iki oyun da bambaşka oyun grafik ayarlarına sahip. Bu ayarlar arasında kolaylık geçiş yapılabiliyor.

PUBG Mobile ve PUBG Mobile Lite arasındaki farklar genel hatlarıyla bu şekildeydi. Siz her iki oyun için ne düşünüyorsunuz? Özelliklerini karşılaştırdığınızda tercihiniz hangi oyundan yandan?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.