DOLAR 32,3715
EURO 35,0331
ALTIN 2.324,05
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Psikoterapi Nedir, Psikoterapi İşe Yarar mı?

24.06.2021
A+
A-

Psikoterapi nedir, ne anlama gelir? Kimler psikoterapi almalıdır? Psikoterapide süreç nasıl ilerler? Ruhsal rahatsızlığı olan kişi ilaç tedavisi ile birlikte psikoterapi alabilir mi?

Psikoterapi, bir kişinin duygusal ve davranışsal temelli problemlerini eğitimini tamamlamış ve deneyim kazanmış bir uzmanın yardımıyla çözme ve ruhsal iyiliğini arttırma amaçlı gerçekleştirdiği psikolojik destek aşamasıdır. Kişi psikoterapi sürecinde hem kendisini daha iyi anlamakta hem de mevcuttaki sıkıntılarının kaynağına dair bir öz farkındalık geliştirmektedir. Psikoterapide yeni davranış ve düşünce kalıpları oturtmak suretiyle becerilerini geliştirir.

Öte yandan psikoterapi için mutlak surette bir sorun olması gerekmez. Kişi potansiyellerini açığa çıkarmak, beceri ve yeteneklerini bir uzman görüşle birlikte keşfetmek için de psikoterapiye ihtiyaç duyabilir.

Zaman zaman, kişi öylesine sıkışmış bir durumda ve boşlukta gibi hisseder ki sorunlarla tek başına mücadele edemez. Bu sorunlara karşı bir çıkış yolu göremez. Pesimist bir bakış açısıyla olayları ve durumları değerlendirir. İşte psikoterapi, böyle zamanlarda ortaya çıkmaktadır.

PSİKOTERAPİ NE İŞE YARAR?

Psikoterapide kişi, ruhsal durumu ile alakalı eksik ve fazla yanlarını keşfetme fırsatı bulur. Bunun yanında olumlu yanlarını da ön plana çıkarmayı öğrenir.

Diğer yandan, yaşamını nasıl kontrol altına alabileceği, değişen ve gelişen koşullara karşı nasıl sağlıklı kararlar alabileceğini fark etme fırsatı yakalar.

Psikoterapide terapist, kişilerin hayatı noktasında yönlendirici, yadırgayıcı ve yargılayıcı olmaz. Sizi ve anlattıklarınızı olduğu gibi kabul eder ve, hayatınıza dair sorular sorarak, davranışlarınızın kökenlerine inmeye çalışır.

Kişi psikoterapide hayatından ya da anlattıklarından dolayı utanç duymaz. Kendisini rahat hisseder ve bu şekilde sorunun kaynağını görmeye çalışır.

PSİKOTERAPİ HANGİ DURUMLARDA ÖNERİLİR?

Aşağıda sıraladığımız ruhsal durumların karşısında gönül rahatlığıyla uzman bir hekimden psikoterapi talebinde bulunabilirsiniz;

Depresyon

Kaygı bozuklukları

Ailevi sorunlar

İkili ilişkilerde meydana gelen sorunlar

Ayrılık ve boşanma durumları

Yakın bir insanın kaybı

Öfke kontrolünde zorlanmalar

Kendini ifade etme güçlüğü

Özgüven problemleri

Cinsel istismar ve cinsel sorunlar

Doğum sonrası ağır depresyon

İşten kaynaklı sorunlar

Kronik hastalıklar, bedensel engeller

Bazı hastalıklarda psikoterapi tek başına yeterli gelemeyebilir. Bu gibi durumlarda doktorunuzun da tavsiyesiyle ilaç tedavisi almanız gerekebilir. Psikolog sizi uzman psikiyatra yönlendirir ve sağlık sorununuza ve şikayetlerinize göre uygun dozda ilaç tedavisi başlar.

Tam tersi bir durum da geçerlidir. İlaç tedavisi alan bir kişi, gerek görülmesi durumunda psikoterapi de 

PSİKOTERAPİDE GİZLİLİK İLKESİ NE ANLAMA GELİR?

Klinik psikolojide ve dolayısıyla psikoterapide doktor-danışan ilişkisi gizlilik temelli ilerler. Konuşulan her şey konuşulan kişi ve konuşulan yer ile sınırlı kalır. O odadan dışarıya hiçbir şekilde çıkmaz. Tersi durumlarda psikoloğun lisansı iptal edilir ve meslekten ihraç edilme riskiyle karşı karşıya kalır.

PSİKOTERAPİYE NE KADAR SÜRE GİDİLMELİ?

Psikoterapi çoğu zaman 45 dakikalık seanslar halinde devam eder. Ruhsal sorununuz için kaç seansa ihtiyaç duyulacağı psikoloğun yapacağı değerlendirmeler ölçüsünde netleşir. Yaşadığınız sorunların süresi ve şiddeti, psikoterapinin süresini belirleyen ana etkenlerdendir.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.