DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 18°C

Psikolojik Mide Bulantısının Nedenleri Nelerdir?

12.05.2021
A+
A-

Psikolojik mide bulantısının nedenleri nelerdir? Psikolojik mide bulantısı nedir, neden olur, belirtileri nelerdir? Mide bulantısı psikolojikse nasıl tedavi edilir?

Üşütme, grip, soğuk algınlığı gibi sebeplerden ötürü meydana gelen mide bulantılarının altında aslında psikolojik bir neden yatıyor olabilir mi? Psikolojik olarak ortaya çıkan mide bulantısının sebepleri nelerdir? İşte psikolojik mide bulantısı hakkında tüm merak ettiğiniz soruların yanıtı…

MİDE BULANTISI NEDİR?

Üşütme, grip, soğuk algınlığı, sindirim sistemi rahatsızlıkları, şeker hastalığı gibi durumlarda karşımıza çıkan rahatsızlığa mide bulantısı denir. Bunun dışında kötü görüntü, kötü koku gibi durumlarda bünyesi hassas olan kişilerde de mide bulantısı görülebiliyor.

PSİKOLOJİK MİDE BULANTISININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Psikolojik mide bulantısının yaygın belirtileri şu şekildedir;

Bulantı

Kusma

İshal

Uykusuzluk

Sıkıntı ve bunalmışlık hissi

Hissizlik

Hayattan ve yapılan aktivitelerden zevk ve keyif alamamak

Eğer mide bulantınız eşliğinde yukarıdaki belirtilerden bir ya da birkaç tanesini yaşıyorsanız uzman bir psikoloğa müracaat etmenizde fayda vardır.

MİDE BULANTISININ PSİKOLOJİK SEBEPLERİ NELERDİR?

Mide bulantılarının yüzde 70’i psikolojik nedenlerden kaynaklıdır. Aile içindeki sıkıntılar, trafikte meydana gelen sıkışıklık, iş ve eğitim hayatınızda yolunda gitmeyen durumlar strese ve buna bağlı olarak mide bulantısına yol açar.

Psikolojik olarak mide bulantısı yaşayan kişiler öncelikle stresten ve üzüntüden uzak durmalıdırlar. Oldukça böyle ortamlardan kendini sakınmalıdırlar. 

PSİKOLOJİK MİDE BULANTISININ TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Psikolojik olarak mide bulantısı yaşayan kişiler öncelikle bir psikolog veya psikiyatrdan yardım olmalı. Çünkü o kişide strese bağlı kaygı bozukluğu gelişmiştir. Önce psikolojik olarak mide bulantısına sebep olan nedenin ortaya çıkarılması gerekir. 

Daha sonra kendinizi rahat hissedeceğiniz yerlerde durun. Oturduğunuz odayı sıkıntı ve stres yaşamamanız için ferah ve serin tutun. Aşırı yağlı gıdaları tüketmeyin. Sindirimi zor olduğu için stres olmanızı sağlayacak hormonlar salgılamaya neden olur. Mide bulantısı bu durumda kaçınılmazdır.

Stresi azaltmak için bol su tüketin. Bol su içmek hem stresi azaltır hem de mide bulantılarının önüne geçer.

Ayrıca en önemlisi kişi stresten uzak mekanlarda zamanını geçirmelidir. Kavga, gürültü, yüksek ses insanı yorduğu için stresin ortaya çıkmasına neden olur. Hasta böyle bir durumla karşı karşıya kaldığında sakin bir yere geçip önce elini ve yüzünü yıkamalı kendini sakinleştirmeye çalışmalıdır.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.