DOLAR 32,4253
EURO 34,5794
ALTIN 2.386,13
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Çar 16°C
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 19°C

Prof. Dr. Uğur Şahin, Salgının Gidişatı ve Aşı Çalışmaları ile İlgili Açıklama Yaptı

02.03.2021
A+
A-

Yaklaşık bir hafta sonra, 11 Mart tarihinde ülkemizdeki ilk koronavirüs vakasının tespitinin üzerinden tam bir yıl geçmiş olacak. Bu bir yılda Türkiye’de 2 milyon 723 bin 316, dünya genelinde ise 114 milyondan fazla koronavirüs vakası tespit edildi, 2,5 milyondan fazla kişi hayatını kaybetti. 

Tüm bu korkutucu tablonun gölgesinde her şeye rağmen sonbahara güzel haberlerle girdik ve tüm dünyada aşı çalışmaları hız kazandı, geliştirilen aşılar bir bir duyurulmaya başlandı. Tam da biz aşı haberlerinin sevincini yaşarken ikinci dalga ve ardından da mutasyona uğramış koronavirüs ile dünya genelinde yeniden bir kötüye gidiş başladı. Haliyle artık en çok konuşulan konular da bunlar oldu; aşılama çalışmaları ve mutasyona uğramış virüsler.

Prof. Dr. Uğur Şahin’e göre en büyük endişe mutasyona uğramış virüs:

BioNTech aşısı

BioNTech’in kurucularından ve koronavirüs aşı müjdesini dünya ile paylaşan ilk isimlerden biri olan Prof. Dr. Uğur Şahin de CNN International kanalında gerçekleştirdiği son açıklamada hem aşılama çalışmalarına değindi hem de salgının gidişatına dair yorumlarda bulundu. 

Kendisine yöneltilen “Sizce tek doz stratejisi ile en kısa sürede herkesi aşılamak ne kadar mümkün? Ya da en azından birinci doz ile ikinci doz arasındaki süreyi esnetmek? Bu mümkün mü?” sorusunu “Eh işte… Öncelikle aşılama kampanyalarının en hızlı şekilde ilerlemesi çok önemli ve bunun için ilk strateji, ikinci doz için aşı saklamamak olmalı. Dolabımızda aşı kalmamalı, bütün aşıların kullanıldığından emin olmalıyız” sözleriyle yanıtlayan Şahin, çocuklarda aşı çalışmalarıyla ilgili de konuştu.

12 – 15 yaş aralığındaki çocuklar üzerinde aşılama çalışmaları yapıldığını ifade eden Uğur Şahin, bu çalışmaların okulların açılması noktasında önemli olduğunu vurguladı ve “Şimdi 5-11 yaş aralığındaki çocuklar üzerinde denemelere başlayacağız ve yine bu yıl 5 yaş altı çocuklarda denemeler yapacağız. Bu çok önemli. Okulların açılmasını da destekleyecek” ifadelerini kullandı.

Mutasyon virüsler ile ilgili de konuşan Şahin, daha hızlı yayılma potansiyeli olan mutasyonların endişe verici olduğunu belirterek “İlk endişemiz, İngiltere’de ortaya çıkan ve daha hızla yayılan yeni tür gibi virüsün mutasyona uğraması. Bu gerçek bir endişe” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.