Prof. Dr. Naci Görür’den Silivri Depremleri Hakkında Uyarı
Prof. Dr. Naci Görür, Silivri deprem riskleri hakkında önemli uyarılarda bulundu. Detaylar ve önlemler için hemen okuyun.
Prof. Dr. Naci Görür’den Silivri ve Marmara Depremleri Hakkında Detaylı Açıklama
Silivri merkezli 12.13’te gerçekleşen 4,9 büyüklüğündeki deprem sonrası, saat 12.49’da ise daha büyük bir sarsıntı olan 6,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu depremler, Marmara Bölgesi ve özellikle Silivri açıklarındaki aktif fay hatlarının dinamikleri hakkında önemli ipuçları veriyor. Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bu iki depremin bölgedeki fayların hareket ve enerji birikimi süreçleriyle yakından ilişkili olduğunu belirtti.
Görür, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “12 sularında Silivri açıklarında 4,0 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşti. Bu deprem, Kumburgaz Fay zonunda meydana geldi. Bu fay, kilitlenmiş durumda olup, enerji biriktirmeye devam ediyor. Zaman zaman küçük çaplı depremlerle rahatlama sağlıyor. Yerin konumu ve fayın hareketleri dikkate alındığında, dikkatli olunması gereken önemli bir süreç söz konusu.”
Prof. Görür, ayrıca bölgedeki depremlerin sadece küçük çaplı olduğunu ve büyük bir depremin beklendiğini vurgulayarak, “İstanbul ve Marmara Denizi bölgesinde, Kumburgaz fayı üzerinde sürekli deprem oluyor. Bu depremler çeşitli büyüklüklerde ve bu durum, Marmara’da beklediğimiz büyük depremin öncüsü değil, aksine onu tetikleyen bir süreç olabilir. Kumburgaz Fayı yükleniyor ve bu yük, zamanla büyük bir kırılma ile sonuçlanabilir. Asıl büyük depremin büyüklüğünün 7’nin üzerinde olacağını öngörüyoruz.”
Yüksek fay hatları ve bölgenin jeolojik yapısı hakkında detaylı analizler yapan jeoloji uzmanları, bu aktif fayların enerji biriktirmeye devam ettiğini ve ilerleyen zamanlarda büyük bir sarsıntıya neden olabileceğine dikkat çekiyorlar. DHA’nın da haberine göre, bölgedeki uzmanlar, bu süreçlerin yakından takip edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirtiyorlar.