DOLAR 35,4663
EURO 36,7073
ALTIN 3.067,24
BIST 9.687,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 8°C
Çok Bulutlu
İstanbul
8°C
Çok Bulutlu
Per 9°C
Cum 8°C
Cts 10°C
Paz 11°C

Pomak düğünlerinde gelenekler canlı tutuluyor

Trakya başta olmak üzere Türkiye’nin pek çok yöresi ile Rodop Dağları eteklerinde, Bulgaristan’ın kuzeyi, Yunanistan ve Kuzey Makedonya’da yaşayan Pomaklar, geleneklerine bağlılıklarıyla dikkati çekiyor. Folklorik özellikleri terk etmeyen Pomakların en ilgi çekici adetleri arasında düğünlerini renklendiren gelenekleri yer alıyor.

17.12.2023
A+
A-

Trakya başta olmak üzere Türkiye’nin pek çok yöresi ile Rodop Dağları eteklerinde, Bulgaristan’ın kuzeyi, Yunanistan ve Kuzey Makedonya’da yaşayan Pomaklar, geleneklerine bağlılıklarıyla dikkati çekiyor.

Folklorik özellikleri terk etmeyen Pomakların en ilgi çekici adetleri arasında düğünlerini renklendiren gelenekleri yer alıyor.

Geleneklere göre isteme sonrası kızevinde tertiplenen nişan merasimine gelin ve damat katılmıyor, bu törende aile büyükleri düğün tarihini belirliyor.

Bohça götürme adeti ise düğünden birkaç gün önce gerçekleşiyor. Erkek tarafından bir grup kadın, kına ve geline alınan kıyafetlerden oluşan bohçayı kızevine götürüyor. Türkülerle eve giren kadınlar, ateş başında halay çeken kız tarafına bohçayı teslim ediyor.

Düğünden birkaç gün evvel yapılan çeyiz alma merasiminde ise damat tarafının akraba erkekleri, baş ve sırtı kırmızıya boyanan, boynuzlarına elma, başına çiçek takılan koçu kızevine teslim ederek gelinin çeyizini teslim alıyor.

Yaya olarak erkeğin evine dönen damadın akrabaları, ellerinde taşıdıkları çeyizi bir anlamda sergiliyor. Çeyiz, daha sonra bir alana serilerek ayrıca sergileniyor.

Düğün gününde süslemede yetenekli bir kadın, kızevine giderek gelini düğün için hazırlıyor. Gelinin beyaza boyanan yüzü, neredeyse tamamı kaplanacak şekilde yumurta akıyla yapıştırılan rengarenk pullarla süsleniyor.

Babaevinden çıkmadan gelinin ayakkabısının içine babası tarafından bir miktar para konuluyor. Daha sonra davul ve zurna eşliğinde düğüne katılanlar eğleniyor.

Pomaklar, bu geleneği yeni nesillere aktarıyor.

Bulgaristan’ın Yukarı Cuma (Blagoevgrad) kentine bağlı 3 bin 500 nüfuslu Ribnova köyünde yapılan Ahmed İnuz ve Gültena Kuneva’nın düğünü de adetlere uygun şekilde düzenlendi.

Gelinin yüzü “gelina” adı verilen ritüel gereği süslendikten sonrası damat ve gelin davul zurna eşliğinde yakınlarıyla eğlendi. Tören bitiminde çift, yüksek bir yere çıkarak konukları selamladı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Haberler.com

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.