DOLAR 32,2259
EURO 34,7154
ALTIN 2.450,26
BIST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 18°C
Pts 20°C
Sal 21°C

Podcast nedir, nasıl yapılır? (Video) Bu videoda “Podcast nasıl yapılır, Podcast nasıl hazırlanır, Podcast mikrofonu ne olmalı?” gibi sorulara…

16.06.2020
A+
A-

Her ne kadar dönem video dönemi olsa da sesli içerik kulak vermek isteyenlerin sayısı da hiç eksik yok. Bu yüzden podcast nasıl yapılır sorusunun yanıtı oldukça manâlı. Bunun için birkaç uygulamaya ihtiyacınız var.

Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan sizleri bu rehber niteliğindeki video ile baş başa bırakalım. İyi seyirler.

SDN Forum’daki konumuza da buradan gidebilirsiniz.

Podcast nasıl yapılır?

Ilk Kez da söylediğimiz gibi her ne değin videonun popülerliği sürse de kayda değer bir kullanıcı kitlesinin tercihi podcast olabiliyor. Bu yüzden podcast nasıl hazırlanır sorusunun yanıtı epeyce kayda değer. Spotify Podcast, Google Podcast ve Apple Podcast natürel ama bu alandaki manâlı isimler. Biz de bu üç platforma nasıl podcast üreteceğinizi ayrıntılı bir şekilde anlatıyoruz.

İlk olarak hangi platform için içerik hazırlayacaksanız, o platformda hesap açmanız gerekiyor. Sonrasında ise ihtiyacınız olan tek şey ses kaydı alabileceğinizi bir mikrofon. Podcast mikrofonu dediğimiz çoğu farklı seçeneği saymak muhtemel ama yeni başlayanlar için bilgisayarlarının mikrofonlarını kullanmayı deneyebileceklerini söyleyebiliriz. Bizim videoda kullandığımız 16 inçlik MacBook Pro sahip olduğu mikrofon ile bu ihtiyacın karşılandığını söyleyebiliriz.

Ses kaydını aldıktan sonra gerekli bazı uygulamalar var natürel fakat. Acilen ‘Podcast nasıl hazırlanır?’ sorusunun yanıtını verecek uygulamalara geçelim.

Ilk Kez kaydettiğiniz sesi sıralamak için bir uygulamaya ihtiyacınız var. Biz bunun için Audacity isimli uygulamayı kullanıyoruz. Türkçe olan bu kullanım doğruca sesinizi istediğiniz gibi düzenlemeniz muhtemel. Bilhassa Normalleştirme seçeneği ile daha nitelikli bir ses alabileceğinizi hatırlatalım. Bu dilekçe bir uçtan bir uca sesinizin öncesine ve sonrasına müzik de ekleyebilirsiniz. Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.

Podcastinizi platformlara üstüne atmak için kendi sunucunuzda saklamanız gerekiyor. Bunun için çoğu dilekçe var. Bizim kullandığımız tatbik ise Simple Podcast. Uygulamayı buradan indirebilirsiniz. Öncelikli olarak belirtmeliyiz oysa bu gerçekte Türkçe seçenek yok ve 14 günlük deneme sürümünden daha sonra indirmeniz gerekiyor. Basit bir dilekçe sunan uygulamaya, Audacity’den düzenlediğiniz ses kaydını yüklüyor ve podcast’iniz ile ilgili başlıktan etiketlere, açıklamadan görsele dek birçok eklemeyi yapıyorsunuz. Sonrasında yapmanız gereken tek şey ise buraya eklediğiniz podcastinizin linkini Spotify Podcast, Google Podcast, Apple Podcast ya da öteki podcast seçeneklerinden birine eklemek. Bunu da tekrar Simple Podcast üzerinden kolayca yapabiliyorsunuz.

“Podcast nasıl yapılır, Podcast nasıl hazırlanır, Podcast mikrofonu ne olmalı?” gibi çoğu soruya yanıt verdik. Peki, siz podcastler hakkında ne düşünüyorsunuz? Spotify Podcast, Google Podcast, Apple Podcast seçeneklerinden hangisini kullanıyorsunuz?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.