DOLAR 32,3675
EURO 34,9594
ALTIN 2.325,20
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Plastik Eldivenler Büyük Risk Teşkil Ediyor

31.03.2020
A+
A-

Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Yeşim Altıntepe, “Plastik eldivenler insanlarda yalancı bir güven hissi yaratıyor ve eldivenle dışarıya çıktığımızda, daha korkusuzca her şeye dokunabilir oluyoruz,” şeklinde konuştu.

MİKROBU BAŞKA BİR YERE TAŞIMA RİSKİ DAHA YÜKSEK

Coronavirüsü ile mücadelede kapsamında plastik eldivenlerin yanlış ve yersiz kullanıldığını çok sık gözlemlediklerini ifade eden Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Yeşim Altıntepe, “Unutmayın yanlış kullanım hem sizin hem de çevrenizin sağlığını tehdit edecektir. Neden mi yanlış? Aslında günlük kullanımda, toplu taşımada, çarşıda-pazarda böyle eldivenlere ihtiyacımız var mı? Hayır yok. Bizim gözlemimiz bu eldivenler takıldığında tüm gün boyunca kullanılıyor. Aynı eldiven ile pazara gidiliyor, pazardan markete, marketten bankaya oradan postaneye gidilebiliyor. Bu eldivenler gereğinden uzun kullanılıyor ve aynı eldiven ile mikrobu bir yerden alıp, diğer tarafa taşıma olasılığınız çok yüksek” ifadelerini kullandı.

GÜVEN HİSSİ OLUŞTURUYOR

Coronavirüsün plastik materyaller üzerinde daha uzun yaşadığını belirten Dr. Altıntepe, “Bu eldivenler plastik materyallerden oluşuyor ve dolayısıyla bilgilerimiz doğrultusunda virüsün plastiklerin üzerinde daha uzun yaşadığını söyleyebiliriz. Bu eldivenler insanlarda yalancı bir güven hissi yaratıyor ve eldivenle dışarıya çıktığımızda, daha korkusuzca her şeye dokunabilir oluyoruz. Eldiven uzun süre elimizde kalıyor hatta biz elimizi yüzümüze, burnumuza, gözümüze getirmememiz gerektiğini de unutuyoruz. Bu bizim için tehlikeli çünkü biliyoruz ki virüs gözümüzden, burnumuzdan ve ağzımızdan bulaşmakta” dedi.

“ELDİVEN YERİNE SU, SABUN VE KOLONYA KULLANIN”

Eldiven kullanmanın birtakım kuralları bulunduğunu ve Coronavirüs ile mücadelede eldiven kullanmak yerine su, sabun ve kolonya ile elleri dezenfekte etmenin daha doğru olduğunu ifade eden Altıntepe, şu şekilde konuştu:

“Eldiveni doğru takıp çıkartıyor muyuz? Hayır. Bunun da kuralı var. Eldivenler ne zaman takılır? Ne kadar süre ile takılır? Kime karşı takılır? Hangi ortamda takılır? Hangi çöpe atılır? Ve nasıl takılıp çıkarılır? Bunların hepsi kurala bağlıdır. Bu tek kullanımlık eldivenlerin kullanımı Tıp Fakülteleri’nde teorik ders ile öğretilir. Daha sonra bu bilginin davranışa geçirilebilmesi için uygulamalı dersler ile bilgiler pekiştirilir. Eldiveni yıkayıp tekrar tekrar kullanmak mümkün değil. Bu eldivenle pazara gidip tezgahtan tezgaha geçerken “Eldivenim var, bir de kolonya ile dezenfekte edeyim’ demeyin. Bu da mümkün değil. Doğru bilgiyi takip etmeli, bilimsel bilgi ile hareket etmeliyiz. Kurallara uymalıyız. Corona virüs ile mücadelede inanın 20 saniye boyunca ellerimizi su ve sabun ile yıkamak daha hijyenik, uygulaması daha kolaydır. Çünkü eldiven taktığınızda, her eldiven takmadan önce ve taktıktan sonra ellerinizi yıkamalısınız. Bakkaldan çıktığında, bankadan çıktığında, manavdan çıktığında eldiven değiştirmek mümkün değil. Her eldiven değiştirmede ellerinizi yıkamanız da mümkün değil. Oysa, ellerinizi evde su ve sabun ile yıkayın, dışarıya çıktığınız zaman yanınızda bir kolonya bulundurun ve bu kolonya ile ellerinizi sık sık temizleyin. Virüsün çevresi yağ ile kaplı ve bu yağlı zar sabun ve alkole dayanmaz. Su, sabun ve kolonya virüsü öldürür.”

İLİşKİLİ HABERLER Coronavirüs İtalya'da 756 Can Daha Aldı!

Coronavirüs İtalya’da 756 Can Daha Aldı!

Dünya Genelinde Kaç Kişi Coronavirüse Yakalandı

Dünya Genelinde Kaç Kişi Coronavirüse Yakalandı

Fas'ta Bir Bebek Coronavirüs Nedeniyle Hayatını Kaybetti

Fas’ta Bir Bebek Coronavirüs Nedeniyle Hayatını Kaybetti

ABD Coronavirüs Sebebiyle Çin'den Tıbbi Malzeme Almaya Başladı

ABD Coronavirüs Sebebiyle Çin’den Tıbbi Malzeme Almaya Başladı

İLİşKİLİ GALERİLER Irak'ta Coronavirüs Ölümleri Yükseldi

Irak’ta Coronavirüs Ölümleri Yükseldi

Aydemir Akbaş’tan Coronavirüs Açıklaması

Aydemir Akbaş’tan Coronavirüs Açıklaması

Hindistan'da Polis, Coronavirüs Kaskı Taktı

Hindistan’da Polis, Coronavirüs Kaskı Taktı

Fransa'nın Yüzde 26'sı: Coronavirüs Laboratuvar Üretimi

Fransa’nın Yüzde 26’sı: Coronavirüs Laboratuvar Üretimi

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.