DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Plajların Vazgeçilmezi ‘Bikini’ 75 Yaşında: Bikini ile Nükleer Bombalar Arasındaki Hayret Veren Bağlantı

06.07.2021
A+
A-

Bikini modası 75 yıldır çok farklı şekillerde evrim geçirdi. Küresel pazara giren her moda akımı gibi bikiniler de modern kadının nasıl gözükmesi gerektiğine karar vermek için kullanıldı.

Çoğu kesim çıktığı ilk yıllarda bikinileri “edepsiz giysi” olarak nitelendirmişti. Zamanla toplumsal olarak daha çok kabul gördü ve dünyanın her köşesinde kullanılmaya başlandı. Giyim sektöründe ve moda dünyasında tam anlamıyla bir bomba patlatılmıştı.

Tarih: 5 Temmuz 1946. Fransız moda tasarımcısı Louis Reard tarafından tasarlanan ilk bikini, model ve dans sanatçısı olan Micheline Bernardini’nin pozu ile ölümsüzleşti:

Micheline Bernardini

Bikini Adaları’nda moda bombası “bikiniden” sonra gerçek bombalar konuştu:

Bikini lansmanından 4 gün sonra ABD, yeni nesil nükleer silah denemeleri için hazırlıkları tamamladı. Yapılan bu nükleer testler, ABD’nin II Dünya Savaşı sonrasında Dünya’ya gözdağı vermek için yaptığı girişimlerdi. Halbuki yaklaşık 11 ay önce ABD, Japonya’nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerine iki atom bombası atmış ve 220 bin insanın ölümüne, daha fazla insanın sakat kalmasına yol açmıştı. 

Daha da ilginci o günlerde basına yansıyan manşetlerdi. Dönemin haberlerinde, “Bikini denen müstehcen kıyafete alışmak, nükleer bomba fikrine alışmaktan daha zor” ve “edepsiz kıyafet” gibi eleştiriler yer alıyordu. Hatta şimdilerde bikinili modelleriyle tanınan Brezilya’da bile bikini karşıtı dernekler kurulmuştu.

Bu giysinin şöhreti kazanması ise Hollywood yıldızları sayesinde gerçekleşti. Aynı yıldızlar “Amerikan Rüyası” pazarlayan ve ABD’yi aklayan Hollywood endüstrisinin en büyük temsilcisi haline geldi:


“Bikini giymiş Marilyn Monroe, 1949”

İlk üretilen bikiniler ıslak haldeki ağırlığıyla günümüz bombalarına kafa tutabilirdi. Tam 3.5 kilo geliyor ve yüzmek için kullanılınca hareket kabiliyetini sınırlıyordu. Her şey en başında sadece görüntü merakıydı anlayacağınız. Zaten ABD sonralarda nükleer testler konusunda kendisini aştı ve günümüzün savaş teknolojilerini iddialı bir hale getirdi.

Tabii zamanla bikiniler de hafifleşti. ABD, bikini modelleri ile dünyanın her köşesinde dergi kapaklarını, sinema afişlerini doldurdu. Bir daha hiçbir kente atom bombası atılmadı. Ancak yeni nesil savaş teknolojileri daha çok insanın ölümüne sebep oldu. Nükleer testlerden 4 gün önce gördüğümüz bikini, zamanla sahillerdeki moda yarışının ve ideal insan bedeninin sembolü oldu; ancak sahilin karşı kıyısında, yeni nesil savaş teknolojileri başka insanların hayatını sonlandırdı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.