DOLAR 32,5611
EURO 34,7000
ALTIN 2.517,24
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

Piyasalar yoğun veri gündemi ve haber akışı ile dalgalı seyrediyor

12.10.2022
A+
A-

Küresel piyasalarda, bugün açıklanacak Fed toplantı tutanakları ve ABD’nin ÜFE verileri öncesi dalgalı bir seyir izleniyor. Çin Merkez Bankası, yuan esnekliğini artıracaklarını belirterek, “Büyük kur dalgalanmalarının kesinlikle önüne geçeceğiz. Yuanın istikrarını koruyacağız” açıklaması yaptı.

Merkez bankalarının uyguladığı para politikalarının resesyona yol açacağı uyarıları giderek yaygınlaşıyor.

Jeopolitik risklerdeki artış, Çin’de salgın kapsamında devam eden “sıfır vaka” uygulaması ve enerji krizi nedeniyle enflasyonist endişeler gündemin odağındaki yerini korudu.

Bu gelişmelerle pay ve tahvil piyasalarında satış baskıları devam ederken, dolara olan talep de gücünü koruyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF), dün yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda küresel ekonomik büyüme beklentisini bu yıl için yüzde 3,2’de tuttu, gelecek yıl için ise yüzde 2,9’dan yüzde 2,7’ye düşürdü.

Fon, 2022 yılı büyüme beklentisini ABD için yüzde 2,3’ten yüzde 1,6’ya, Çin için yüzde 3,3’ten yüzde 3,2’ye indirirken, Euro Bölgesi için ise 0,5 puan yükseltti. Buna karşın Euro Bölgesi’nin gelecek yıl için büyüme tahmini yüzde 1,7’den yüzde 0,5’e çekildi.

Raporunda, yüksek enflasyon, ekonomik görünümün kötüleşmeye devam etmesi ve süregelen jeopolitik risklerin finansal sistemlerin karşı karşıya kaldığı başlıca sorunlar olduğunu belirten IMF, finansal istikrara yönelik risklerin önemli ölçüde arttığını bildirdi.

BİDEN RESESYON OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYOR

IMF’nin küresel resesyon uyarılarına karşın ABD Başkanı Joe Biden, resesyon olacağını düşünmediğini belirterek, “Eğer öyleyse, çok hafif bir durgunluk olacak” dedi. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen da yükselen faiz oranlarına ilişkin endişelerin oynaklığı artırdığı bir dönemde, ABD piyasalarında finansal istikrarsızlık belirtileri görmediklerini söyledi.

Bu gelişmelerle dün New York borsasında karışık bir seyir izlenirken, Dow Jones endeksi yüzde 0,12 yükseldi, S&P 500 endeksi yüzde 0,65 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,10 geriledi. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4’ün üzerini görmesinin ardından yüzde 3,94’te dengelendi. Dolar endeksi de dün 113,5’e kadar yükselmesinin ardından bugün 113,3’e geriledi.

ABD’de Fed Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 20-21 Eylül’de düzenlenen son toplantısına ait tutanaklar ve enflasyon verileri öncesinde endeks vadeli kontratları yeni güne alıcılı başladı.

Fed’in politika faizini üçüncü kez 75 baz puan artırarak yüzde 3,00-3,25 aralığına yükselttiği ve agresif adımlarının devam edeceği sinyalini verdiği son toplantının tutanaklarında, enflasyonla mücadelede kararlılık vurgusunun yer alması bekleniyor. Bununla birlikte yetkililerin çok fazla değerlendirme yapmadığı resesyon konusuna bakışlarına ilişkin ipuçları aranacak.

Öte yandan, ağustosta yüzde 0,1 azalan ÜFE’nin eylülde aylık yüzde 0,2 artması, endeksteki yıllık artışın ise yüzde 8,7’den yüzde 8,4’e gerilemesi bekleniyor.

İNGİLTERE SANAYİ ÜRETİMİ BEKLENTİLERİN ALTINDA KALDI

Avrupa tarafında, IMF’nin Almanya ve İtalya ekonomilerine yönelik resesyon uyarıları ile İngiltere ekonomisindeki finansal istikrarsızlığa işaret eden gelişmelerin mevcudiyetini koruması dün pay piyasası fiyatlamalarına yön veren temel gelişmeler oldu. Rusya’nın nükleer silah kullanıp kullanmayacağına dair yapılan açıklamalar jeopolitik gelişmeleri de gündemin odağında tutuyor.

Dün İngiltere Merkez Bankası (BoE), piyasa işleyişinin yeniden sağlanması amacıyla başladığı uzun vadeli İngiltere devlet tahvillerinin geçici alım programını, enflasyona endeksli tahvilleri de kapsayacak şekilde genişletti. Bu kapsamda, Banka 14 Ekim’e kadar 5 milyar sterline kadar uzun vadeli geleneksel devlet tahvili, 5 milyar sterline kadar da enflasyona endeksli devlet tahvili alımı yapacak. Kararın ardından İngiltere’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,75’ten 4,44’e inerken, sterlin/dolar paritesi 1,0950 sınırına kadar gerilemesinin ardından yeniden 1,10’un üzerine çıktı.

Avrupa borsalarında ise resesyon fiyatlamalarının öne çıkmasıyla teknoloji hisseleri öncülüğünde negatif bir seyir izlendi. Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,43, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,06 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,13 değer kaybetti. Euro/dolar paritesi ise dün 0,9672 ile yaklaşık iki haftanın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından bugün 0,9720’den işlem görüyor.

Öte yandan bugün açıklanan verilere göre İngiltere’de sanayi üretimi ağustosta yıllık yüzde 5,2 azalarak beklentilerin altında kaldı.

ÇİN VE JAPONYA KUR HAREKETLERİNİ YAKINDAN İZLİYOR

Asya tarafında, gevşek tutulan para politikalarının bölge para birimleri üzerindeki etkilerine yönelik değerlendirmeler gündemi meşgul ediyor.

Çin Merkez Bankası, döviz piyasası reformunu derinleştireceklerini ve yuan esnekliğini artıracaklarını belirterek, “Büyük kur dalgalanmalarının kesinlikle önüne geçeceğiz. Yuanın istikrarını koruyacağız” açıklamasını yaparken, Japonya Merkez Bankası yetkilileri kur hareketlerini yakından izlediklerini, döviz piyasası konusunda uygun adımları atacaklarını bildirdi.

Öte yandan Japonya’da bugün açıklanan verilere göre, ağustosta makine siparişleri yıllık yüzde 9,7 artsa da piyasa beklentilerinin altında kalırken, Güney Kore Merkez Bankası politika faizini beklentiler doğrultusunda 50 baz puan yükselterek yüzde 3’e çıkardı.

Bu gelişmelerle kapanışa yakın Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1 gerilerken, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,5 ve Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 yükseldi.

Analistler, ekonomik aktiviteye ilişkin endişeler, para politikalarına yönelik belirsizlikler ve artan jeopolitik risklerin küresel pay piyasalarını baskılamaya devam ettiğini söyledi.

Bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamaları ve FOMC toplantı tutanaklarının yatırımcıların odağında olacağını aktaran analistler, veri gündeminde yurt içinde sanayi üretimi, yurt dışında ise ABD’de ÜFE’nin öne çıktığını kaydetti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.