DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

PISA Başkanı pandemi sonrası eğitim stratejilerini anlattı

23.06.2020
A+
A-

Bahçeşehir Üniversitesi kadar online düzenlenen ‘Okulları Baştan Açma Stratejileri’ toplantısında, Pandemi süreci sonrasında eğitim sisteminin geleceği masaya yatırıldı. Milletlerarası Öğrenci Değerleme Programı olan PISA’nın Direktörü yapan AndreasSchlicher’ın katılımıyla gerçekleştiren programa, Türk-Alman siyasetçi Özcan Mutlu, BAU Global Başkanı Enver Yücel,Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sevimli Karadeniz ve çok sayıda konuk katıldı. Toplantıda kayda değer talimatlar yapan AndreasSchlicher, ‘Kriz esnasında eğitim tedbirlerinin uygulanması’ başlıklı bir sunum yaptı. 36 ülkenin ortalamaları ile yapılan sunuma tarafından Schlicher, “1,5 milyar öğrenci son iki ay içinde teknoloji ile öğrenmenin gerekliliğini öğrendi. Uzak öğrenme, öğrenmenin hayat çizgisi haline geldi” dedi.

“Okula dönen çocuklar için psikolojik destek önemli”

Öğretmen yeterliliğinin yükseltilmesi gerektiğini söyleyen PISA DirektörüAndreasSchlicher, “Öğrenme kaybını saptama ederek buna uygun bir işlem tasarımı yapmamız lüzum. Yeni olağan sürecinde, öğretmen idareci ve çocuklarımıza vermemiz gereken her türlü sosyal mesafe eğitimini de tasarlamamız lüzum.Öğrencilerimizin esenliği, öğretmenlerimizin, yöneticilerimizin, çocuklarımızın alacağı psikolojik desteğin ne kadar kayda değer olduğunu biliyoruz. Okullardaki psikolojik danışmanlarımızın, bu noktada okula geri dönen çocuklarımız için de manâlı görevler düşüyor. Öğrencilerin akademik öğrenmelerinin sürekliliğini karşılamak, Öğretmenlere profesyonel takviye devretmek, öğrencilerin sosyal gelişimini temin etmek, dezavantajlı öğrencilerin eğitiminin desteklenmesi, evde kuvvet riski yer alan öğrencilere destek edilmesi gibi maddeler, stratejilerin odağını oluşturmalı” biçiminde konuştu. 

“Eğitim sistemi daha da zorlaşacak”

Andreas yeni eğitim sistemi hakkında şu uyarılarda bulundu; “Gelecekte böylece fazla ülke dış mekanlara, öğrenim alanının güvenli olması nedeniyle daha çok ağırlık verecek. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Tekrar açılma planlarında teknoloji etkin olacak. İçerik yönetimi konusunda öğretmenleri bütün teşekküllü ışık halkası getirmemiz gerekecek. Kimse hazır yok. yavaşça hazırlayacağız. Öğrencinin iyi olması için özellikle psikolojik desteğin verilmesi, strese maruz kalan çocukların belirlenmesi, ek olarak doktor ve psikologların istihdam edilerek yardım sağlanması gerekiyor. Düşünmemiz gereken fazla şey var. Öğretmenlerin işi çok fazla, alanınız dışında bilmeniz gereken çok şey var, sosyal becerilerini güçlendirmeliler. Eğitim sistemimiz daha da zorlaşacak. Bunun için yenilikçi çözümler bulmamız lüzumlu.”

“Okullar yeni salgın dağılım alanları olabilir”

Pandemi sürecinin halen devam ettiğini ve koronavirüsün azalmasıyla birlikte açılacak olan okullarda sosyal mesafeye uyulmaması ve zorunlu tedbirlerin alınmaması durumunda okulların yeni yayma alanı olabileceğine değinen Türk-Alman Siyasetçi Özcan Mutlu, “Önlemler alınmazsa okullar yeni salgın yayma alanları da olabilir. Kurallar konusunda okullara yardım verilmez, uzaktan eğitim konusunda geliştirilmezse muhtemelen bir iki dalga sonunda daha da büyük hasar görülebilir. Yeni normalleşme, böylece da basit bir şey olmayacak. ‘Yeni normalleşme’ demek, her lahza virüsün yeni bir mutasyonu ile yeni bir dalga ile karşı karşıya gelmek anlamına gelecek. Bu yüzden özellikle eğitim kurumlarına koskocoman görevler düşüyor” dedi.

“Okullarımız korona virüse aleyhinde hazırsa açılabilir”

Okulların tamamiyle hazır ayla geldiğinde ve öğretmenlerin yeni sisteme üçgenin taban olmayan kenarı uydurabilmesi durumunda açılabileceğini belirten BAU Global Başkanı Enver Yücel, “Okullarda hizmetlisinden, müdürüne kadar herkesin hazır olarak bekliyor olması lüzumlu. Yan dünyada bu aniden eşdeğer bir şekilde olamaz. Ama bu korona döneminden sonra da gerçekten bir eşitlik söz konusu olacak. Hem bir ülkenin internet altyapısı, telekomünikasyon sistemleri iyi ise dahası uzaktan öğretim kültürü var ise o süre bu daha çabuk yerleşebiliyor. Bizim ülke olarak telekomünikasyon altyapımız epeyden beri mükemmel. Bir dönem tablet dağıtımı ile Türkiye’de eğitimde teknolojinin kullanımını gördük. En azından bir farkındalık oluşturuldu” ifadelerine yer verdi.

“262 milyon çocuk okula gidemiyordu”

UNESCO’nun açıkladığı verilere göre 262 milyon çocuğun eğitimden uzak kaldığına değinen BAU Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz, “UNESCO verilerine tarafından dünyada 262 milyon çocuk okula gidemiyordu. Yani eğitime erişemeyen 262 milyon çocuk zaten vardı. aynı zamanda çocukların yarısından fazlası standart okumanın, matematik okuma becerisi ve matematik becerisine yeteri kadar sahip değildi. Fiilen eğitime erişim, eğitime eriştikten daha sonra kaliteli eğitim alma, bu eğitime herkes için eşdeğer, hakkaniyetli ve kapsayıcı yapmakla ilgili de halihazırda sıkıntılarımız vardı. Pandemi süreci ile beraber çocukların eğitime uzakta kalmaları giderek arttı. Keza özel gereksinimi olan çocuklarımızın eğitime ulaşamaması ile beraber aradaki makas gittikçe artmış durumda” şeklinde konuştu.
 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.