Pırasanın Faydaları Nelerdir?
Sebzeler her derde devadır. Eksikliğinden bir çok değerlerimiz düşebilir kendimizi yorgun hissedebiliriz. Lif bakımından zengin bir besin kaynağı olan pırasanın ne gibi faydaları vardır? Pırasanın faydaları nelerdir?
Pırasa, zengin lif kaynağı bakımından birçok vitamin ve mineral içerir. Peki pırasanın bilinmeyen başka faydaları var mı? Pırasa, iyi bir diyet lifi, B6 vitamini, demir ve magnezyum kaynağıdır. Ayrıca A, C ve K vitaminlerinin yanı sıra çok iyi bir folat kaynağıdır.
PIRASANIN FAYDALARI
– Pırasalar, kan damarlarının astarlarını serbest radikallere karşı koruyan bir flavonoid olan kaempherol içerir. Kaempherol, doğal bir dilatör olarak görev yapan ve kan damarlarını gevşeten nitrik oksit üretimini uyarır. Kan damarlarının dinlenmesini sağlar ve hipertansiyon riskini azaltır. Pırasa, vücudunuzdaki her doku için faydalı olan bol miktarda K vitamini içerir. Düşük seviyede K vitamini kanamaya neden olabilir ve kan dolaşımını olumsuz yönde etkiler.
– Pırasadaki K vitamini, kemik sağlığı için hayati önemi olan bir protein olan osteokalsini aktive eder.
– Kandaki yüksek homosistein düzeyleri, koroner arter hastalığı ve ateroskleroz gibi kardiyovasküler hastalık riskini artırabilir. Pırasalar, kandaki homosistein konsantrasyonunu düşürdüğü gösterilen 5-metiltetrahidrofolat adı verilen biyolojik olarak aktif bir folat formu içerir. Pırasalarda bulunan Kaempherol, nitrik oksit üretimini azaltarak kalp sağlığını da iyileştirir.
– Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi pırasayı da fazla tükettiğiniz durumunda bazı olaylar ortaya çıkabilir. Pırasa, bağırsak düzenleyici olduğu için, çok tüketildiği zaman vücuttaki sıvı oranını etkilemektedir. Bu durumda vücudun sıvı dengesi bozulur. Sindirim sistemi çok fazla çalışır ve ishale yol açabilir.