DOLAR 32,2764
EURO 34,7362
ALTIN 2.406,85
BIST 10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 20°C
Per 17°C
Cum 17°C

Petroldeki düşüşle küresel borsalar çakıldı!

09.03.2020
A+
A-

Habertürk’ten Selim Karahan’ın haberine göre petrol fiyatının petrol üreticisi ülkeler arasındaki anlaşmazlığın etkisiyle yüzde 30 düşmesiyle küresel piyasalarda panik havası oluştu. 

Tokyo Borsası’nda Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 5.4 düştü. Şanghay Borsası’nda Birleşik Endeks yüzde 2.4 düşerken, Hong Kong Borsası’ndaki kayıp yüzde 3.6’yı buldu. Hindistan’da da Mumbai Sensex Endeksi yüze 4.4 geriledi. 

AVUSTRALYA’YI ÇOK SERT VURDU

En sert düşüş ise en erken açılan Avustralya piyasalarında yaşandı. ASX endeksi günü yüzde 6.57 düşüşle tamamladı. Singapur Borsası’ndaki düşüş de yüzde 5’i aştı. Filipin Borsası’nda günlük kayıp yüzde 11.38’i buldu. Endonezya’da da Jakarta Birleşik Endeksi yüzde 4.8 geriledi. 

Aslında burada adı geçen ülkelerin çoğu petrol ithalatçısı. Yani petrol fiyatındaki düşüş normalde ekonomileri için iyi sayılabilir. Ancak petrol fiyatlarındaki bu ani düşüş hem üretici ülkelerin hem de petrol şirketlerinin zorluk çekmesi anlamına geliyor.

ÇİN’İN İHRACATI YÜZDE 17 DÜŞTÜ

Bu da halihazırda koronavirüs salgını sebebiyle oluşan belirsizliğin üzerine tuz biber ekliyor. 

Bunun yanında hafta sonu Çin ocak-şubat aylarında ihracatının bir önceki yıla oranla yüzde 17 düştüğünü açıkladı. Bu da koronavirüs salgınına yönelik endişelerin artmasına yol açarak borsalardaki düşüşü destekledi. 

BORSA İSTANBUL DA DÜŞÜŞLE AÇILDI

Asya piyaslarındaki bu kaos Borsa İstanbul’a da sıçradı. BIST 100 endeksi açılışta yüzde 2.79 düştü. Düşüş sabah saatlerinde yüzde 3.8’i buldu. TÜPRAŞ hissesindeki kayıp petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle yüzde 5’i aştı. 

ORTADOĞU BORSALARINDA KAN GÖVDEYİ GÖTÜRÜYOR

Suudi Arabistan’da Tadawul endeksi güne yüzde 9.3 kayıpla başladı. Dünyanın en büyük petrol şirketi Saudi Aramco’nun hisselerindeki düşüş yüzde 10’u buldu ve hisseler işleme kapatıldı. Katar Borsası yüzde 9.3 düşüşle açılırken, Birleşik Arap Emirlikleri’nde ADX Genel Endeksi yüzde 8.4 geriledi.

AVRUPA’DA KIRMIZI ALARM

Bu büyük satış dalgası Avrupa’ya da sıçradı. Londra Borsası açılışta yüzde 8.5 düştü. Paris’te CAC 40endeksinde düşüş yüzde 10’u aştı. Almanya’da ise DAX endeksi yüzde 7’nin üzerinde düştü. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.