DOLAR 32,5032
EURO 34,9509
ALTIN 2.430,07
BIST 9.799,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

PDW Nedir, Neden Yükselir?

08.07.2021
A+
A-

PDW, bazı nedenlere bağlı olarak yapılması mevcut testtir. PDW testi hangi durumlarda yapılır? PDW neden yüksek çıkar? Gibi en çok merak edilenleri sizin için haberimizde bir araya getirdik.

Eğer ciltte kendiliğinden oluşan morluklar söz konusu ise, kendi kendine yaralar meydana geliyor ise, sürekli burunda kanama görülüyor ise, deride bazı lekeler çıkmış ve deride kuruma görülüyor ise bu test yapılması gerekmektedir. İşte detaylar…

PDW testi bazı nedenlere bağlı olarak yapılması mevcuttur. Eğer ciltte kendiliğinden oluşan morluklar söz konusu ise, kendi kendine yaralar meydana geliyor ise, sürekli burunda kanama görülüyor ise, deride bazı lekeler çıkmış ve deride kuruma görülüyor ise bu test yapılması gerekmektedir. İşte detaylar…

Bazı kadınların adet kanamaları çok uzun sürer ve o dönem de çok ağrı hissederler bu ağrı o kadar fazladır ki günlük hayatını çok fazla etkiler. Bunların olması da pdw ile alakalı olabileceğinden bu test yapılması gerekir. Kan değerlerine bakıldığında PDW’nin normal değerleri 9.0-14.0 olması gerekir. Sağlıklı kişinin değerleri bu değerler de olmalıdır. PDW seviyesi bu değerlerin altın da veya üstünde ise doktor bunun nedenini bulmalıdır ve buna bağlı olarak ilaçlar önererek bunu normal seviyeye getirmelidir.

PDW NEDEN YÜKSEK ÇIKAR?

PDW yüksekliği trombosit seviyesinin farklılaştığının bir belirtisidir. PDW bazı nedenlere bağlı olarak yükselebilir. PDW seviyesinin yükselmesinin nedenleri şu şekildedir.

-Bazı hastalıklar PDW seviyesini yükselmesine neden olur.

-Çok sık doğum kontrol hapının kullanılması PDW’yi yükseltir.

-Kanser hastalığı.

-Kansızlık ve demir eksikliği.

-Vücutta bulunan enfeksiyon.

-Kan testi yapıldığın da sonuç yüksek veya eksik çıkar ise doktorun öncelik ile işi bunun neden kaynaklandığını çözmesidir. Bazı durumlar da böbrek yetmezliği, bulaşan rahatsızlıklar da bu sonucun bu denli çıkmasına sebebiyet verebilir. Bu yüzden bu sorunu bulmak için birtakım testler yapılmalıdır. PDW yüksekliğinin en belirgin belirtisi el ve ayaklar da aşırı titreme ve birden gelen titremedir. Bunun yanında sonradan oluşan morluk, şişlik de bir belirtidir. Bu gibi sorunlar meydana geldiğinde hemen doktora başvurarak gerekli tetkiklerin yapılmasını sağlamalısınız. Bu durum ihmal edilmemesi gereken bir durumdur.

PDW YÜKSEKLİĞİ TEDAVİSİ 

PDW yüksekliği tedavisi için öncelikle yüksekliğin neden kaynaklandığı bilinmesi gerekir. Bunun için de doktora gidilerek bazı tetkikleri yaptırmanız gerekir. PDW’nin yüksek olduğu kan testi yapılarak anlaşılır. Eğer PDW değerinizin yüksek olmasına neden olan etken kansızlık, vitaminsizlik, demir eksikliği gibi eksiklikler ise doktorunuz ilaç vererek bu rahatsızlıktan kurtulmanızı sağlayacaktır. PDW yüksekliğinin başka bir nedeni mevcut ise o zaman da onun tedavisine başlanarak PDW yüksekliği düşürülüp normal sınırlara getirilecek. PDW yüksekliğinin neden kaynaklandığı çözüldükten sonra doktorunuzun size önereceği ilaçları düzenli bir şekilde kullanmanız tavsiye edilir. Düzenli kullanılmaz ise PDW yüksekliği tedavisinde pek etkili olmaz ve bir işe yaramaz. Doktorunuz ilaç vererek aylık kontrollere çağırır ve sizi tekrar teste sokarak düzelme olup olmadığına bakar. Mutlaka aksatmadan kontrollere sağlığınız için gitmelisiniz.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.