DOLAR 32,2919
EURO 35,0340
ALTIN 2.477,80
BIST 10.565,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Açık
İstanbul
23°C
Açık
Cts 22°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C

Patlama yaşanan fabrikayla ilgili şoke eden gerçekler!

04.07.2020
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nden Uğur Enç’in haberine tarafından söz konusu fabrika, Hendek’te yer alan Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası.

Fabrikada bugüne kadar ölümle sonuçlanan 3 patlama yaşandı. 2009 ve 2011 yıllarında yaşanan patlamalar sonrasında 2011 yılın Mart ayında Çalışma ve Sosyal Emniyet Bakanlığı Kocaeli Egzersiz Alan Müdürlüğü iş müfettişleri raporu ardından Sakarya Valiliği fabrikayı kapattı. Fabrika birkaç ay sonra eksiklerini giderdiğini belirterek tekrar faaliyete geçti.

FABRİKA SAHİBİ MÜSİAD BAŞKANI

Fabrikanın 2012 yılında yaptığı son genel kurulda 4 ortaklı olduğu görüldü. Ticaret Sicil Gazetesi’nde fabrikayla ilgili yayınlanan son bilgilere göre şirket ortakları şöyle: Fatih Coşkun, Nazim Zeren, Nuran Coşkun ve Yaşar Coşkun. Fabrikanın en küçük ortağı olarak Yaşar Coşkun aynı zamanda Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği (MÜSİAD) Sakarya Şube Başkanı.

Ticaret sicil gazetesinde fabrikanın 4 ortaklı olduğu görüldü.

Fabrikada meydana gelen patlamalar ise şu şekilde:

* 17 Ağustos 2009 Büyük Coşkunlar Havai Fişek Tesisleri’nde patlama: 1 ölü 37 yaralı

* 29 Eylül 2009 Büyük Coşkunlar Havai Fişek Tesisleri’nde patlama: 1 ölü 12 yaralı

* 11 Şubat 2011 Büyük Coşkunlar Havai Fişek Tesisleri’nde patlama: 1 ölü 10 zarar görmüş

FABRİKA İSİM DEĞİŞTİRMİŞ

DİSK Genel Başkanı Özlem Çerkezoğlu da bugün Sakarya’ya gitgide artarak patlama alanında incelemelerde bulundu.

Çerkezoğlu, şu ifadelerde bulundu:

* Bu iş uygun sendika olsa bu nesil yaşanacak olan facialar en aza iner.

* Biz fabrikada çalışmalar yaptık. Alanı gördük. Biz alandayken patlamalar sürüyordu.

* Bunlar fazla tehlikeli iş yerleri. Buradaki çalışmaların çok sıkı denetlenmesi lüzumlu. Çok uyumlu denetimlerin yapılması gerekiyor.

* İş yerinde denetimlerin fazla sıkı yapılması lazım. Oysa bu fabrikada bütün güvenlik önlemlerinin alındığı söylenmesine rağmen yaşanan tablo apaçık.

* Fabrikada daha önce de patlamalar yaşanmış. Her patlamadan sonra fabrika isim değiştirerek üretime devam etmiş.

* Bugünkü facia işçi sağlığı ve meslek güvenliği tedbirlerinin yeterince alınmadığını gösteriyor.

“SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Bölgede incelemelerde yer alan Çerkezoğlu, şu ifadeleri kullandı:

* Bugünkü patlama kilometrelerce uzaktan zeka hissedilmiş. Köylerde evlerin camları kırılmış.

* İçeride haber alınamayan çok sayıda emekçi arkadaşımız var. Dileğimiz, umudumuz, bir lahza önce yangın söndürme çalışmalarının tamamlanması ve emekçi arkadaşlarımızdan haber alınması.

* DİSK olarak sürecin takipçisi olacağız. Sorumluları ortaya çıkarılmalı. Dışarıda çok tez canlı bir bekleyiş var. Yakınlarına ulaşamayan fazla sayıda işçi yakını var. Tablo bu.

* Sahiden son derece can sıkıcı bir tablo. Bir kez daha hayatını kaybeden işçilerin yakınlarına ve Türkiye işçi sınıfına baş sağlığı diliyorum.

FABRİKADA SENDİKAL ÖRGÜTLENME ENGELLENDİ

Türk İş’e bağlı Şeker İş Sendikası Adapazarı Şube Kalay Oğuz Kalay fabrikada işçilerin örgütlenmesine izin verilmediğini belirterek, şunları söyledi:

* Söz konusu fabrikada örgütlü hiçbir sendika yoktu. Örgütlenme faaliyetleri hep engellendi.

* Örgütsüz fabrikalarda bu gibi durumlar yaşanması maalesef sıradan. İş sağlığı kurulu toplantıları sadece kağıt üstünde yapılıyor.

* Sendikal örgütlülüğün olduğu fabrikalarda ise denetimler çok daha sıkı oluyor ve meslek sağlığı kurulları bereketli bir şekilde çalışıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.