DOLAR 32,3241
EURO 35,1067
ALTIN 2.300,79
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Pasaport almak işkenceye döndü!..

22.08.2022
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nin haberine göre eğitim, turizm ya da iş sebebiyle yurt dışına çıkmak isteyenlerin pasaport alma süreci son zamanlarda adeta kabusa döndü. Pasaport almak isteyenler, illerdeki Nüfus ve Vatandaşlık İşleri (NVi) Müdürlüklerinde müracaat ve işlemlerini yaptıktan sonra pasaportun ellerine ulaşması haftalar sürüyor. Yurtdışına çıkış yapmak isteyenlerin yeni pasaport için yaklaşık 2 ay beklemek zorunda kalmaları bu planlarında aksamalar yaşanmasına yol açıyor.

ACİL İŞİ OLANLAR ANKARA’YA GİDİYOR

Eğitim, sağlık ya da iş sebebiyle pasaportuna acil ihtiyaç duyanlar ise Ankara’nın yolunu yutuyor. Yeni Mahalle’deki pasaport basım merkezine gidenler bir süre kuyrukta beklemek zorunda kalıyor. Saat 08.00’de başlayan işlemlerde başvuru yapanlar, birkaç saat içerisinde Lalegül PTT Şubesi’nden pasaportunu teslim alabiliyor.

ÇİP SORUNU

Farklı illerden Ankara’ya giderek pasaportlarını almak isteyen birçok kişi masraf yapmak zorunda kalırken, sorunun çip kaynaklı olduğu öne sürüldü. Yurt dışında çip üreten firmanın küresel talepleri karşılayamaması sebebiyle yeterli pasaport defteri basılamadığı belirtiliyor. Bu nedenle pandemi öncesinde 2-3 gün olan pasaport teslim süresinin yaklaşık 2 aya kadar uzadığı dile getiriliyor.

YERLİ PASAPORT ÜRETİLECEK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu katıldığı bir televizyon programında sorunun çözülmesi için 25 Ağustos’ta yeni bir uygulamanın hayata geçirileceğini açıkladı.

Yerli imkanlarla hazırlanacak e pasaport ile yaşanan yoğunluk azaltılacak. İlk ay 70 bin, ikinci ay 150 bin e pasaport basılacak; Aralık ayında ise tam kapasiteye geçilecek.

Bakan Soylu, diğer pasaportun da gelmeye devam edeceğini belirttiği o programda, yeşil pasaport sahiplerine müjde vermişti.

Elinde 5 yıllık yeşil pasaport bulunanların değişim yapmamalarını söylemişti. Beş yıllık pasaport sahiplerinin pasaportlarının da 10 yıllık olarak güncelleyecek iyileştirmenin yapılacağını belirtmişti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.