DOLAR 32,5671
EURO 35,0146
ALTIN 2.428,17
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

‘Parayla saadet olmaz’ sözünün safsata olduğu kanıtlandı

06.03.2021
A+
A-

Milliyet Gazetesi’nin haberine göre ABD ve Singapur’daki bilim insanları, ABD, İngiltere, İrlanda, Avustralya, Almanya, Fransa ve Japonya dahil 162 ülkede 1.6 milyon kişinin gelir verilerini ve anket sonuçlarını inceleyerek bu sorunun yanıtını aradı. Araştırmacılar, yüksek gelir elde edenlerin daha az üzgün olduğunu, daha az korktuğunu ve utandığını buldu. 

Para ve mutluluk ilişkisine odaklanan bugüne kadarki en kapsamlı analizde yüksek gelirli ülkelerle, düşük gelirli ülkelerden olan zengin insanların da aynı duygu durumunda olduğu gözlemlendi.

‘Canavara dönüştürebilir’

Ayrıca uzmanlar yüksek kazancın kişinin kendisine olan saygısını artırmakla birlikte, büyük bir ücret paketinin kişiyi biraz “canavara” dönüştürebileceğini de söyledi. Araştırmada yüksek maaşı olanların ‘daha şefkatli veya sevgi dolu olmak zorunda olmadığı’ sonucu ortaya çıktı.

Singapur Ulusal Üniversitesi’nde psikoloji doçenti olan çalışmanın yazarı Eddie M.W. Tong, gelirin duygusal refah üzerindeki etkisinin küçümsenmemesi gerektiğini söyledi. Tong, “Daha fazla paraya sahip olmak, güven ve kararlılığa ilham verirken, daha az kazanmak kasvet, üzüntü, utanç ve endişe ile ilişkilidir” dedi.

Daha önce yapılan araştırmalarda da mutluluk ve para arasındaki ilişki son yıllarda özellikle çok daha fazla güçlendiğini ortaya koymuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.