DOLAR 32,2173
EURO 34,9734
ALTIN 2.509,19
BIST 10.895,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Açık
İstanbul
24°C
Açık
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C
Cts 23°C

Panik Bozukluk (Panik Atak)

07.07.2020
A+
A-

Tekrar eden ataklar, hastaneden sakinleştirici iğnelerle dönen aileler, çocuklarını içinde bulunduğu bu durumdan çıkarabilir mi? İçinde bulunduğu duruma anlam veremeyen birey panik bozukluk (panik atak) korkusuyla baş edebilir mi?

Panik Bozukluk (Panik Atak) Nasıl Oluşur?

Panik bozukluk(Panik Atak) , aniden gelişen panik ataklarla seyreden bir kaygı bozukluğudur. Tekrarlayıcı bir biçimde yaşanması, kendiliğinden ortaya çıkması, tekrar atak geçirme endişesini yani beklenti anksiyetisinin olması bunun bir panik atak olduğunu göstermektedir. Panik atakta kişi yoğun korku ve kaygı hissi yaşamaktadır.  Ve bu esnada da terleme, çarpıntı, titreme, nefes darlığı, boğulma hissi, göğüs ağrısı, baş dönmesi gibi belirtilerden ve onun dışında uyuşma korkusu, delirme korkusu, ölüm korkusu gibi belirtilerden en az dört tanesini taşıması panik atak teşhisi konulması için sebeplerdendir. Panik bozukluk (Panik Atak), genellikle 10 ya da 30 dakika içerisinde gerçekleşmektedir. Çok istisna 1 şekilde 1 saate kadar çıkabilmektedir.

Panik Bozukluk (Panik Atak) Esnasında Neler Yaşanır?

Kaygı aniden gelmektedir. Ve bir anda hem bedensel belirtiler olmakta hem yoğun bir endişe hem de kötü bir şey olacakmış hissi kişide oluşmaktadır. Kalp krizi geçirme, aklı kaybetme gibi yoğun bir duygu ve korku yaşanmaktadır. Genelde ilk yaşandığında aile sorunu ilk hastaneye getirdiğinde orada yapılan teşhislerin ardından öğrenmiş olmaktadır. Kalpte veya herhangi bir yerde fiziki müdahale bulunamadıktan sonra psikiyatristlere başvurulmaktadır. Burada kişinin panik bozukluk (panik atak) yaşadığı öğrenilmektedir.

Panik Bozukluk (Panik Atak) Nasıl Tedavi Edilir?

Panik atak tedavisinde ilk olarak yapılan kişinin yaşadığı şeyin ne olduğuna dair bilgi edinmek. Yani kişi yaşadığı şeyin fiziksel olmadığını, sadece psikolojik bir durum olduğunu, bedensel olarak sağlığının herhangi bir zarar geçirmediğini, bilirse o zaman kalbi her hızlı çarptığında ya da nefesi her daraldığında kalp krizi geçiriyormuş gibi hisse kapılmak zorunda kalmamış olacaktır. O yüzden ilk yapılması gereken bu belirtilerin, panik bozukluk (panik atak) belirtisi olduğunu kişiye anlatmaktır. Ardından yapılacak olan ise “bayılıcam”, “bu odadan çıkamıycam” gibi kaygıyı artıran düşüncelerin ele alınıp bunların daha olumlu daha gerçekçi bir hale nasıl sokulacağı kişiye anlatılmalıdır. Ve uygulamalar yapılır. Kişinin kaçındığı yerde bulunması, daha kısa süreli olsa da bulunması şeklinde bazı denemeler yapılmaktadır. Böylece kişi o kaygısını azalmasına şahit olmuş olur. Çünkü kaçındığı şeyden, kaçındığı sürece o kaygısı aynı şiddetini koruyacaktır. Ama kaçındığı şeye maruz kalırsa tabi ki güvenli ve sağlam bir yerde maruz kalma durumunda kaygısının yersiz olduğunu ve o kadar yoğun bir şekilde olmasının gerekmediğini kendisi de görecektir.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.