DOLAR 32,3887
EURO 34,7807
ALTIN 2.396,51
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Pandemi Sürecinde Klima Kullanımına Dikkat

20.08.2020
A+
A-

Doç. Dr. Süheyla Kömür, Koronavirüs vakalarında artış yaşanırken, aşırı sıcak sebebiyle evlerinde klimayla serinlemeye çalışanların ‘sosyal mesafe’ ve ‘maske’ kuralına uymaları gerektiğini belirtti. Kömür, ‘Covid-19 dahil pek çok viral hastalık, solunum yolu hastalığı klima aracılığıyla bulaşabilir. Klimalar bu hastalığın yayılımını artırabilir’ şeklinde konuştu.

VİRAL HASTALIKLARIN YAYILMASINA NEDEN OLUYOR

Sıcak yaz günlerinde yurttaşlar denizlere akın ederken, evde kalanlar ise klimalarla serinlemeye çalışıyor. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süheyla Kömür, özellikle risk grubu başta olmak üzere serinlemek için klimayı tercih edenlerin evlerde bile olsa sosyal mesafe ve maske kuralına uymaları gerektiğini belirtti.

Ortam havasını evin tamamına dağıtan, hava hareketliliğini artıran klimaların, Koronavirüs dahil olmak üzere pek çok viral hastalığın hızla yayılımında büyük rol üstlendiğini vurgulayan Doç. Dr. Kömür, ‘Klimaların açık olduğu ortamlarda sosyal mesafeye uymak çok daha önemli. Eğer kalabalıksa evde dahi sosyal mesafeye uyarak ve maske takarak o ortamda bulunmalıyız’ dedi.

KLİMA VE FİLTRELERİN BAKIMINA DİKKAT

Klima kullanırken pandemi döneminde daha da dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Kömür, açıklamalarına şöyle devam etti:

‘Yaz aylarında özellikle Adana gibi sıcak illerde klimaya ihtiyaç duymaktayız ve onlarsız yapamıyoruz. Kullanırken de dikkatli olmamız gerek. Şu an pandemi dönemindeyiz. Covid-19 dahil pek çok viral hastalık, solunum yolu hastalığı klima aracılığıyla bulaşabilir. Klimalar bu hastalığın yayılımını artırabilir. Özellikle solunum yolu hastalığı olanlar klima ve filtrelerinin bakımına daha çok dikkat etmeleri gerekir. Klimalar açıkken sık sık odanın havalanması gerekiyor. Pencere ve kapıların karşılıklı açılarak ortam havasının temizlenmesi önemli’ şeklinde konuştu.

KLİMA SOSYAL MESAFEYİ YOK EDİYOR

Toplu taşımalarda da klima kullanılmasının ciddi tehlikeler oluşturabileceğini belirten Doç. Dr. Kömür, ‘Otobüslerde de her ne kadar sosyal mesafeye uyarak otursalar da yolcular, klimanın açılmasıyla sosyal mesafe ihlal edilmiş oluyor. Çünkü klima inanılmaz bir hava hareketliliğine yol açmakta. Ortamda hasta biri varsa onun damlacıkları çok uzak mesafelere kadar ilerleyebiliyor. Bu ortamdaki virüsler dip-bucak yayılabiliyor. O nedenle toplu taşımalarda klima kullanılması ciddi tehlike oluşturabilir. Kişi, kalabalık olmayan ortamda kendi klimasını kullanıyorsa açabilir ama klimanın bakım ve temizliği ve ortamın havalandırılması şartlarını sağlamak koşuluyla. Böylelikle klimadan kaynaklanacak olumsuzlukları en aza indirebilir’ ifadesini kullandı.

İLİşKİLİ HABERLER Grip Aşısı Koronavirüsten Korumuyor!

Grip Aşısı Koronavirüsten Korumuyor!

Koronavirüse Yakalanan Hemşire Üç Duyusunu Kaybetti

Koronavirüse Yakalanan Hemşire Üç Duyusunu Kaybetti

Koronavirüs Stresi Saç Dökülmesine Neden Oluyor

Koronavirüs Stresi Saç Dökülmesine Neden Oluyor

Herkese Uygun Koronavirüs Eğitimi Verilmeli

Herkese Uygun Koronavirüs Eğitimi Verilmeli

İLİşKİLİ GALERİLER Klimalara Dikkat! Mantar Oluşturuyor!

Klimalara Dikkat! Mantar Oluşturuyor!

Türkiye'de Coronavirüs Son Durum

Türkiye’de Coronavirüs Son Durum

Sosyal Mesafeli Uygun Tatil Önerileri

Sosyal Mesafeli Uygun Tatil Önerileri

Sahte Coronavirüs İlacı Reklamı Yapan Ünlülerin Cezası Belli Oldu

Sahte Coronavirüs İlacı Reklamı Yapan Ünlülerin Cezası Belli Oldu

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.