DOLAR 32,2495
EURO 34,6731
ALTIN 2.396,27
BIST 10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 20°C
Paz 20°C

Panasonic’ten bambaşka bir sensör!

15.02.2018
A+
A-

Panasonic küresel örtücülü organik sensör, saniyede 60 kare ile 8K veya 36 megapiksel (MP) görüntüler yakalamayı başarıyor. Küresel örtücü tüm görüntü sensörünü bir kerede pozlama yapacak şekilde bozulmayı yüksek hızlarda önleyebiliyor. Geleneksel fiziksel örtücüler ise hızlı olmasına rağmen bu fiziksel hareket, hızlı hareket eden objelerin cılız gözükmesine neden oluyor.

Küresel örtücüler, tüm sensörün aynı anda açılmasıyla bu bozulmayı engellemeyi başarıyor. Öte yandan, bugüne kadar bu tipteki örtücüler yaklaşık 1 MP ile kısıtlıydı. Örnek olarak, Sony küresel sensörleri 1.58 MP çözünürlüğündeydi. Panasonic ise küresel örtücü kullanan bir sensör yapmayı başardı.

Şirket, 36 MP çözünürlüğe çıkmayı ise organik sensör teknolojisini de sürece dahil ederek başarmış. Geleneksel CMOS sensör ile kıyaslandığında organik sensör, ışığı yakalayan foto iletken film için bir katman ve ışığın sensöre çarptığında oluşturduğu yükleri depolamak için ayrı bir devre katmanı bulunduruyor. Bu değişim sensörlerin daha geniş ışık yelpazesi ve daha derin renkler yakalayabilmesini mümkün kılıyor. Ayrıca farklı tasarım, kameranın sensöre gönderilen voltajı ayarlayarak organik sensörün hassaslığını kontrol etmesini sağlıyor. Şirket, görüntüdeki grenleri azaltmak için öncekilerden daha yüksek hızda çalışan bir gürültü giderici geliştirmeyi de ihmal etmemiş.

Bu özel sensör iki farklı mod sunuyor. Bunlardan ilki yüksek hassasiyet, diğer ise yüksek renk yoğunluğu odaklı. Böylece sensör, geleneksel silikon tabanlı sensörlere göre tek çekimde daha geniş dinamik aralıkta görüntü yakalıyor. Sensör, gerilimi ayarlayan elekriksel nört yoğunluklu filtre de içermekte. Fotoğrafçılar bu sayede fiziksel nötr yoğunluk filtresi taşımak zorunda kalmayacak.

Yeni sensörün ne zaman piyasada görüleceği şu an için belirsiz.

:: Panasonic’in bu yeni sensör teknolojisi hakkında düşünceleriniz neler?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.