DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Pala Dayı’nın Deprem Anıları ve Farkındalık Çalışmaları

Pala Dayı’nın deprem anıları ve farkındalık çalışmalarıyla deprem bilincini artıran önemli anlatımlarını keşfedin. Güvenli yaşam için bilinçlenin.

12.05.2025
A+
A-

6 Şubat’ın Sembol İsmi: Tır Şoförü ‘Pala Dayı’

6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan büyük deprem felaketinin ardından, kahramanca gösterdiği cesaret ve dayanışma ile tanınan Kahramanmaraş merkezli bu büyük afetin simgesi haline gelen ‘Pala Dayı’ lakabıyla bilinen Kazım Budak, deprem yıl dönümünde önemli bir farkındalık etkinliğine katıldı. Bu etkinlik, Avcılar ilçesinde düzenlenerek toplumda çeşitli bilinçlendirme adımlarına öncülük etti.

Pala Dayı’nın Cesur Yardım Seferi ve Anıları

Depremin ikinci yıl dönümünde düzenlenen etkinlikte, Kazım Budak, yaşadığı tecrübeleri ve yaşadıklarını samimiyetle paylaştı. “Can meselesi olduğu için biz de kendi canımızı düşünmedik” diyerek sözlerine başlayan Budak, şu ifadeleri kullandı: “Mevlam bir daha böyle bir felaket yaşatmasın. Türk milleti olarak, milletimizin şiarı olan ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ ilkesiyle hareket ettik. O gece, yaklaşık 45 yıllık şoförlük kariyerimde, kurallara sıkı sıkıya bağlı bir sürücü olmama rağmen, can meselesi söz konusu olunca kuralları bir kenara bıraktım. Çünkü, bizim inancımıza göre, bir can için bin can feda edilebilir. Bu nedenle, ilk olarak Hatay’a gitmek istedim, fakat Kayseri’den arandım ve Elbistan’a yönlendirildim. Orada, yer yerinden oynamıştı; her şeye rağmen, oranın yardımına koşmak için canla başla çalıştım. Allah bir daha böyle acı günler yaşatmasın. Bu süreçte, Türk polisi ve yerel yöneticilerimizin yardımlarıyla sorunsuz bir şekilde yardım ulaştırdık. Şu anda burada, Avcılar’da bulunuyorum ve tüm meslektaşlarımın selamını iletiyorum. Ayrıca, Türk milletine şunu da söylemek istiyorum: Sadece deprem zamanında değil, her zaman birbirimize iyi davranmalıyız.”

Deprem Farkındalığını Artırmak İçin Çalışmalar

Deprem bilincini güçlendirmek amacıyla düzenlenen etkinlikte, 6 Şubat Bilim ve Teknoloji Derneği Başkanı Cebrail Gövdecik, şunları dile getirdi: “Buradaki amacımız, toplumda deprem konusundaki farkındalığı artırmak. İnsanlara, deprem anında kullanabilecekleri düdük ve bilgilendirici broşürler dağıtarak, hazır bulunmaları gereken temel bilgileri aktarmaya çalışıyoruz. Bu anlamda, afetin sembol isimlerinden Pala Dayı da bizlere destek verdi. Kendisine ve evini açan herkese, Elbistan halkı ve tüm depremzedeler adına teşekkür ediyoruz. Buradayız ve amacımız, insanlara bilinçli bir şekilde deprem konusunda bilgi vererek farkındalık oluşturmaktır.”

Sonuç ve Değerlendirme

Depremin acı hatırasını unutturmamak ve toplumda deprem bilincini pekiştirmek amacıyla düzenlenen bu etkinlik, insanların dayanışma ve bilinçlenme adına önemli bir adım olmuştur. Pala Dayı’nın cesur ve özverili duruşu, afet zamanında dayanışmanın ve yardımlaşmanın ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha göstermiştir. Bu tür çalışmaların sürdürülebilir olması, toplumun afetlere karşı dirençli hale gelmesinde büyük rol oynayacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.