DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Özgür Özel’den Sırrı Süreyya Önder’e Emanet Edilen Sırlar ve ‘Bir Cumhuriyet Şarkısı’ Filmi

Özgür Özel’den Sırrı Süreyya Önder’e emanet edilen sırlar ve ‘Bir Cumhuriyet Şarkısı’ filminin detaylarıyla Türkiye’nin tarihine tanıklık ediyoruz.

06.05.2025
A+
A-

Özgür Özel’den Sırrı Süreyya Önder’e Emanet Edilen Sırlar

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bugün son yolculuğuna uğurlanan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile ilgili önemli bir anıyı paylaştı. Kendisine emanet edilen ve nesilden nesile aktarılması gereken gizemli bir sırrı anlatan Özel, bu özel paylaşımı şu sözlerle dile getirdi:

Sırrı Süreyya Önder ile arasında geçen anlamlı diyalog:

“SIRRI SÜREYYA’NIN BİR EMANETİ VAR”

Özel, anlatımına şöyle devam etti: “Bir gün Sırrı Süreyya bana geldi ve sordu, ‘Bir Cumhuriyet Şarkısı filmini izledin mi?’ diye. Ben de, ‘Hayır izlemedim’ dedim. O zaman, ‘İzle hatırım için’ diyerek ısrar etti. Ben de, ‘Zaten izleyeceğim, neden izlemeyeyim?’ şeklinde cevap verdim. O günlerde, Ekrem başkan ve yeni tutuklanmış olan Ahmet Özer’in kızı ve oğlu, İstanbul İl Başkanımız ve MYK üyelerimizle birlikte, bir sinema salonunda “Bir Cumhuriyet Şarkısı” filmini izlemeye gittik. Film sonunda Sırrı Süreyya, bana dönerek şunu söyledi:

“‘BEN ÖLDÜKTEN SONRA BİLSİNLER’ DEDİ

Sonra, bir araya geldiğimizde bana sordu, ‘Beğendin mi?’ diye. Ben de, ‘Ben ölene kadar bu sırrı sana emanet ediyorum. Sonra istediğin zaman paylaşabilirsin’ dedim. O zamanlar, tabii 1 Ekim öncesi, Sırrı Bey’in siyasi duruşunun ve partisinin şeytanlaştırıldığı dönemdi. O filmdeki emeğin ve senaryonun önemine değinerek, ‘Filme ve filmdekilerin emeğine yazık olur. Ben öldükten sonra bilsinler’ diyordu. İşte bu sırrı o gün ve bugün benim sakladığım açıktı.”

“BİR CUMHURİYET ŞARKISI’NIN SENARYOSUNU SIRRI SÜREYYA ÖNDER YAZMIŞTIR”

Özel, bu önemli sırrı sabahleyin birkaç yakın çevresine de ilettiğini belirtti ve sözlerine ekledi: “Herkes bilsin, o harika filmin, “Bir Cumhuriyet Şarkısı”nın senaryosunu, tabii ki mevcut senarist arkadaşımızla birlikte, Sırrı Süreyya Önder yazmıştır. Bu gerçeği artık herkesin bilmesi gerekir. Kendisi, bu konuda açıkça açıklama yapabilir.”

‘PARTİNİN SON GENEL BAŞKANINA EMANET ETTİĞİ SIR

Özel, devamında şu ifadeleri kullandı: “Çünkü o, ‘Öldükten sonra bilinsin’ diyordu. ‘Niçin bana bu sırrı emanet ettin?’ diye sordum. O da, ‘Bu filmde Atatürk’ü anlatıyorum. O partinin ilk genel başkanını ben anlattım. Bu sırrı da, herhalde son genel başkanına emanet edeceğiz’ dedi.”

“‘BİR CUMHURİYET ŞARKISI’ FİLMİ VE TARİHİ ÖZELLİĞİ”

2024 yapımı olan ve Türkiye’nin sanat ve kültür politikasını odağına alan “Bir Cumhuriyet Şarkısı” adlı film, 1934 yılında İran Şahı Rıza Pehlevi’nin Türkiye ziyaretine özel olarak, Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün isteğiyle Ahmed Adnan Saygun tarafından sadece 27 günde bestelenmiş olan Özsoy Operası’nın hikayesini anlatıyor. Yönetmen koltuğunda Yağız Alp Akaydın oturan filmin hazırlık süreci yaklaşık 1,5 yıl sürdü. Çekimler, Türk Ocağı’nın tarihi mekanları ve Musiki Muallim Mektebi gibi önemli alanlarda gerçekleştirildi. Birçok önemli mekan, filmin atmosferini ve tarihsel dokusunu yansıtmak üzere seçildi. İlk galası 18 Ekim 2024 tarihinde gerçekleşen film, 25 Ekim 2024 tarihinde vizyona girdi. Bu film, sadece bir müzik ve tarih filmi olmanın ötesinde, Türkiye’nin kültürel hafızasını ve sanat politikasını yansıtan önemli bir yapıt olarak kabul ediliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.