DOLAR 32,4488
EURO 34,7445
ALTIN 2.436,93
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Otonom konvoy teknolojisi Türkiye’de geliştiriliyor

23.09.2019
A+
A-

Otonom konvoy teknolojisi doğadan ilham alınarak gerçekleştiriliyor. Platooning teknolojisi ile beraber, şehirlerarası taşımacılık yapan ağır ticari araçların, seyir halinde iken birbirlerini yakın mesafeden takip etmeleri sağlanıyor. Böylece gerek yakıt tüketimi gerekse karbon emisyonları azaltılabiliyor. Bu da, çevrenin koruması ve güvenlik gibi konuları en yüksek seviyeye çıkartıyor.

Ağır ticari araçların yüksek hızdaki seyirde yakıt tüketimini etkileyen en önemli faktörlerin arasında rüzgâr direnci de var. Bu teknoloji sayesinde, araçların oluşturdukları rüzgâr tünellerinden faydalanması, rüzgâr direnci etkisinin önemli ölçüde azaltılması hedefleniyor. Platooning teknolojisi hakkında merak edilen bir diğer konu da sistemin güvenli olup olmadığı. Bu sistem aslında bir sürücünün normalde gerçekleştirebileceğinden daha hızlı, daha güvenilir ve doğru tepkiler göstererek, sürücü kabiliyetlerini desteklemek üzere tasarlanacak. En önde giden aracın sürücüsü, kontrolünü araç üzerinden çekmese bile arkada taraftan gelen ağır ticari araçlar otonom olarak önde giden araçları takip edecekler. Konvoyda bulunan tüm araçlar, birbirleri ile iletişim halinde olduğu için olası yavaşlama veya farklı durumlarda anlık olarak beraber hareket edebiliyorlar.

AVL Regensburg Almanya, AVL Türkiye ve Ford Otosan mühendislerinin 3 yıllık bir proje çerçevesinde geliştirecekleri bu teknoloji, şimdiden ilk meyvelerini de verdi. Araçlar birbirleri ile iletişim halinde bulunuyor ve olası farklı senaryolarda kendi kararlarını verebiliyorlar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.