DOLAR 32,3954
EURO 34,8028
ALTIN 2.399,13
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Otonom araçlar CERN sayesinde hız kazanacak!

30.08.2019
A+
A-

CERN araştırmaları çok büyük veriler üretiyor. Bu nedenle bilim adamları gereksiz verileri hızlıca eleyebilmek için bir makine öğrenimi yazılımı geliştirdi. Volvo ve Veonner’in ortak girişimi olan Zenuity ise bu yazılımı kendi kendine giden otomobillerde karar sürecini hızlandırmak için kullanmayı planlıyor.

Zenuity tarafından yapılan açıklamada CERN’in Alanda Programlanabilir Kapı Dizileri’nin (FGPA) karmaşık karar alma algoritmalarını mikro saniyeler içerisinde uygulayabileceği belirtiliyor. Bu kapsamda FGPA’ların otonom araçların daha hızlı karar vermesine yardımcı olacağı belirtiliyor.

Kazaların önüne geçmek için hızlı karar verilmesi gerektiği herkes tarafından biliniyor. Ancak, bu yapbozun sadece tek bir parçası. CERN’in geliştirdiği yazılım araçların hızlıca karar vermesini sağlayabilir, ancak önemli olan aracı kontrol eden sistemin doğru kararı verecek bilgiye sahip olması.

Bu nedenle otonom araçlara yönelen şirketler gerçek zamanlı testler yaparken, otonom sürüş sistemlerini yaşanabilecek her türlü senaryoya karşı test etmeye gayet gösteriyor. Ancak, gerçek dünyadaki sürüş koşullarının tahmin edilemezliği işleri oldukça zor bir hale getiriyor.

Teknik zorluklara rağmen, otomobil üreticilerinin büyük bir kısmı otonom araçlar üzerine yoğunlaşmış durumda. Volvo, 2020 yılının başında kendi kendine giden bir aracı piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Aynı zamanda Uber ile otonom sürüş teknolojileri konusunda ortak bir çalıma yürütüyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.