DOLAR 32,5525
EURO 35,0287
ALTIN 2.429,51
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Otomobilde 6 ay ve 6 bin kilometre kuralı bugün başlıyor!

15.09.2022
A+
A-

ShiftDelete’ten Gökberk Baycan’ın haberine göre şirketlerin sıfır otomobilleri satın alarak, sonrasında daha yüksek fiyattan satış yapmasının önüne geçmek için uygulamaya alınan otomobillerde 6+6 yasası bugün yürürlüğe giriyor. Bu tarihten itibaren şirketler ve galeriler 6 ay ve 6 bin kilometre geçmeden sıfır aldıkları araçları satamayacak.

Bugün itibariyle sıfır otomobil satışına yasak geldi!

Araba satışlarında fırsatçılığın önüne geçmek amacıyla getirilen 6+6 yasası bugün itibariyle yürürlüğe girdi. Bu yasa ile birlikte ticari amaçla otomobil alıp satan kişilerin bayilerdeki araçları alarak çok daha yüksek fiyatlarla satışa sunmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Yeni düzenleme ile birlikte son dönemde artan kur fiyatlarına ek olarak fırsatçıların yarattığı fiyat artışının önüne geçileceği düşünülüyor. Son yıllarda pandeminin de etkisi ile tedarik sıkıntıları yaşayan otomobil firmaları üretimin azalması ile çok daha az sayıda arabayı ülkemize getiriyordu.

Ülkemize giren az sayıda araç ise birçok şirket tarafından alınıyor ve sonrasında sıfır fiyatının çok üzerinde yeniden ilana konuyordu. Örnek vermek gerekirse resmi sitesinde 600 bin liralık fiyat etiketine sahip bir aracı 650-700 bin lira bandında görüyorduk.

Yeni yasanın ardından bu durumun çözüleceği umuluyor. Diğer yandan ise bu yasanın bir çözüm olmadığı da belirtiliyor. Yasanın ardından birçok galerici ellerindeki aracı çok daha düşük fiyatlardan ellerinden çıkarmak zorunda kaldığını ve zor durumda kaldıklarını iddia ediyor. Bu kuralın değişmesi gerektiğini savunan da birçok galerici bulunuyor.

Diğer yandan ise bu kuralın kilometre yükseltme ve düşürme yöntemi ile delinebileceği söyleniyor.

Buna göre bahsi geçen kurallara uymayan arabanın kilometresi satış öncesinde 6 binin üzerine çıkarılıp, satış yapıldıktan sonra yeniden indirilebileceği ifade ediliyor.

Tabi ki bu hareketle başka bir suç daha işlenmiş oluyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.