DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Otobüs Direksiyonları Araba Direksiyonlarına Kıyasla Neden Daha Eğimli ve Büyük?

02.11.2022
A+
A-

Direksiyon, bir otomobilin en çok dokunduğumuz parçası. Yolda giderken ani bir manevra yapmamız gerektiğinde de direksiyonumuzun yönlendirmelerimize uyum sağlamasını isteriz. 

Otobüslerdeki büyük direksiyonların manevraları zorlaştığını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Zira tam aksine otobüslerdeki bu direksiyonlar, sürüşü kolaylaştırıyor. Bunun nasıl olduğuna geçmeden önce ise birkaç ayrıntıyı açıklamamız gerekiyor…

Torkun ne olduğunu anlamakla başlayalım.

tork

Kısaca tork, döndürme kuvveti anlamına gelmektir. Aracınızın motorundan ve direksiyonunuzdan aktarılan güç, tekerleklerin dönmesini ve yönünün değişmesini sağlar. Tekerleklere aktarılan bu güç, aracın torkunu belirler.

Örneğin aracınızda ekstra yük varken veya yokuş çıkarken aracınız zorlanmıyorsa çekiş gücü ve torku yüksek demektir. Aynı şekilde ne kadar az devirde ne kadar yüksek hızda gidebiliyorsanız da aracınızın torkunun yüksek olup olmadığını anlayabilirsiniz. 

Büyük bir aracın yönünü değiştirebilmek için çok daha büyük bir güç gerekiyor. 

direksiyon

Otobüs, tır gibi araçlar gündelik araçlara göre çok daha büyükler. Örneğin standart büyüklükte bir otobüs yaklaşık 18 bin kilogram ağırlığındadır. Yani bu kadar büyük bir aracın yönünü değiştirmek için çok daha büyük bir güce ihtiyacınız vardır.

Otomobilinizin direksiyon simidinden değil de tam ortasından tuttuğunuzu düşünün. Manevra anında aracınızı döndürmeniz çok daha zor olacaktır. Tam da bu noktada otobüslerin neden büyük direksiyon simidine sahip olduğunu anlayabilirsiniz. Büyük bir direksiyon simidi, aracın torkunu etkilediği için yönünü daha kolay değiştirmeyi sağlıyor.

Aynı büyüklükte bir aracın küçük bir direksiyonu olduğunu düşünelim.

Bu defa direksiyonu çok daha fazla döndürmeniz gerekecek ve belki de gideceğiniz yere varamadan kollarınız ağrıyacaktır. Bunun sebebi uyguladığınız gücün, otobüslerdeki devasa tekerlekleri döndürmek için yeterli dönüş gücünü oluşturamamasından kaynaklanır.

Yine aynı şekilde büyük bir direksiyon ve küçük tekerlekler de uyumsuzluğa sebep olur. Böyle bir durumda da tekerleklere giden motor torku fazla olacağından aracınız çok çabuk savrulabilir ve direksiyon hakimiyetinizi kaybedebilirsiniz. 

Büyük direksiyonların belki de en önemli sebebi hidrolik olmamaları.

Hidrolik direksiyonların daha rahat bir kullanım sunduğunu hepimiz biliyoruz. Bunun sebebi hidrolik direksiyonların normal direksiyonların aksine harici bir güç kaynağı kullanmasından kaynaklanır. Yani bu sayede direksiyondayken uygulamanız gereken güç çok daha azdır.

Otobüslerin bazılarında nispeten daha küçük direksiyonlar görmemizin sebebi de hidrolik direksiyona sahip olmalarıdır. Günümüzde kullanılan birçok otobüs ve büyük araçta ise hidrolik direksiyon bulunmuyor. Yani hala insan gücüne daha çok ihtiyaç var. 

Peki neden otobüslerin direksiyonları neredeyse düz bir şekilde konumlandırılıyor?

otobüs direksiyonları

Otobüslerin tekerlekleri, gündelik otomobillere kıyasla sürücü koltuğuna çok daha yakındır. Bu sebeple de direksiyonun farklı bir açıyla konumlandırılması gerekir. Basitçe anlatmak gerekirse; direksiyon simidiniz ve direksiyon bağlantınız arasında orantılı bir eğim vardır. Bu eğim, tekerleğin konumuna göre değişiklik göstermek durumundadır.

Yani tekerleğin üzerinde oturuyorsanız direksiyonu çevirdiğinizde tekerleklerin dönebilmesi için daha yatay konumlandırılması gerekiyor. Yukarıdaki görselde de direksiyonun bağlantı noktasına bakarak bu durumu anlayabilirsiniz.

Bir diğer sebebi de tabii ki sürücülerin arabayı kullanabilmesi.

Bu kadar büyük direksiyonların bir de dik bir şekilde konumlandırıldığını düşünürsek; sürücünün araç pedallarına yetişmesi neredeyse mümkün olmayacaktır. Zira ortalama üstü bir kilodaysa bacakları, koltuk ve direksiyon arasına sıkışabilir. 

Yani direksiyonların bir miktar eğimli bir şekilde konumlandırılmasının bir diğer sebebi de sürücülerin direksiyonu daha rahat kontrol edebilmesini sağlamak.

Kısaca özetlemek gerekirse; yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi, büyük direksiyonlar sürüşü zorlaştırmıyor. Aksine hidrolik teknolojisine sahip olmayan büyük araçlarda bu büyük direksiyonların oldukça önemli bir yeri var.

Kaynaklar: JCBL, GoMechanic, NationalBus

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.